Hoppa till huvudinnehåll

Kaisa Mäkäräinen vill delta i skid-VM – men måste visa upp sig i världscupen först

Kaisa Mäkäräinen, skid-VM 2013.
Kaisa Mäkäräinen deltog i skid-VM i Val di Fiemme för fyra år sedan. Kaisa Mäkäräinen, skid-VM 2013. Bild: EPA / All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Det blir ingen fribiljett för Kaisa Mäkäräinen i Finlands trupp i skid-VM i Lahtis. Chefstränaren hälsar att hon är välkommen – om hon visar att hon håller internationell klass i världscupen.

Kaisa Mäkäräinen är världens kanske snabbaste skidåkare – bland skidskyttarna. Nu vill hon representera Finland bland världens hela skidelit i VM i Lahtis om ett par månader.

Den femfaldiga VM-medaljören i skidskytte har även tidigare deltagit i skid-VM, då hon var fjortonde på 10 kilometer fritt i Val di Fiemme 2013.

I världscupen tävlade hon senast följande vinter, just i Lahtis i mars 2014, där hon kom nia på samma distans. I FM blev det förra vintern tre placeringar bland de tio främsta.

Vad väljer Mäkäräinen?

Nu räcker inte goda FM-prestationer för att vika sig en VM-plats – chefstränaren Reijo Jylhä ställer tydliga krav.

– Vi har så många duktiga skidåkare att Kaisa måste visa upp sin fart i internationella tävlingar. FM eller finska cupen duger inte. I världscupen mäts Kaisas fart, säger Jylhä till Iltalehti.

Kaisa Mäkäräinen i skidvärldscupen i Lahtis 2014.
Mäkäräinen har tidigare gjort väl ifrån sig även utan vapen på ryggen. Kaisa Mäkäräinen i skidvärldscupen i Lahtis 2014. Bild: Yle/Tomi Hänninen Kaisa Mäkäräinen

Jylhä menar att världscuploppet över 10 kilometer med fri skidteknik i Ulricehamn i Sverige den 21 januari (med stafett följande dag) vore ett lämpligt ställe att ge formbesked.

Problemet för Mäkäräinen är att skidskyttevärldscupen – där hon för tillfället ligger tvåa i sammandraget – samtidigt pågår i Anterselva i Italien.

Några VM-alternativ

Mäkäräinens huvudmål för säsongen är skidskytte-VM i Hochfilzen den 9–19 februari. Efter det fortsätter världscupen i den kommande OS-orten Pyeongchang den 2–5 mars.

Möjliga tävlingar för Mäkäräinen i Lahtis kunde vara sprinten (23.2), stafetten (2.3) och 30 kilometer fritt (4.3).

Det är ändå sannolikt att Mäkäräinen i första hand siktar in sig på de två sistnämnda, eftersom Jylhä lovar en direkt plats åt skidskyttekollegan Mari Laukkanen (som deltar i skidvärldscupen Toblach 14–15.1) i fristilssprinten.

– På den distansen finns så mycket mindre konkurrens än på de Kaisa vill åka. Det är tävlingen med minst konkurrens av alla i VM, säger Jylhä till Iltalehti och menar att bara Anne Kyllönen och Mona-Liisa Nousiainen anmält intresse av A-landslagsåkarna.