Hoppa till huvudinnehåll

Marit fortsätter att fotografera nyfödda Borgåbebisar

Kvinna fotograferar bebis
Marit Björkbacka fotograferar den första bebisen i sin nya studio. Kvinna fotograferar bebis Bild: Yle/Fredrika Sundén marit björkbacka,fotografering

I ungefär tio års tid hann Marit Björkbacka fotografera nyfödda bebisar på Borgå bb. Men det är inte slut på fotograferingen bara för att förlossningsavdelningen har stängt.

Marit Björkbacka besökte Borgå bb två gånger i veckan i tio års tid för att fotografera nyfödda bebisar. Fotografierna publicerades bland annat i Borgåbladet, Itäväylä och Uusimaa.

I slutet av december stängde förlossningsavdelningen vid Borgå sjukhus för gott, men Björkbacka ville inte ge upp bebisfotograferingen.

Från och med den 4 januari i år tar hon i stället emot nyfödda bebisar i en lokal på Ågatan i Borgå. Där har Björkbacka haft ett arbetsrum som hon nu har gjort om till en tillfällig fotostudio.

– Stängningen av Borgå bb var tråkigast för regionen och personalen, men det kändes nog lite underligt sista gången jag var där, säger Björkbacka.

Självlärd fotograf

I många år tillbringade Marit Björkbacka sina torsdagskvällar i bildredigeringens tecken. Förra torsdagen gapade det tomt i kalendern.

Hon berättar att hon har samlat på sig en hel del lärdomar och erfarenhet under sina år som bebisfotograf.

– Jag har lärt mig mycket om människor och om att våga dirigera dem. Dessutom upplever jag att jag är ganska bra på att skapa kontakt till bebisarna.

Marit Björkbacka
Marit Björkbacka. Marit Björkbacka Bild: Yle/Fredrika Sundén marit björkbacka

Björkbacka är självlärd fotograf och kom in i bebisfotograferingen då hon var vikarie på Borgåbladet för ett antal år sedan. Senare fick hon till stånd ett avtal om att skicka bilderna till tidningarna Itäväylä och Uusimaa också.

Fotografierna i den svenska tidningspressen föll bort då tidningarna Östra Nyland och Borgåbladet slogs ihop till tidningen Östnyland.

Leenden och gråt en utmaning

En av de största utmaningarna är att fotografera den nyfödda bebisen tillsammans med ett äldre syskon.

Ofta träffas syskonen för första gången, och det kan vara svårt att få det äldre syskonet att le. Marit Björkbacka säger att hon alltid har tyckt att det är viktigt att syskonen ser glada ut.

En annan utmaning är att fotografera en gråtande bebis.

– Men det är intressant för det är ganska få fotografier som har misslyckats på grund av gråt. De måste alltid dra in luft ibland och då får man knäppa 20 bilder så att det ändå lyckas.

Då Björkbacka nu fotograferar bebisar i en egen tillfällig studio så skickas de till tidningarna Uusimaa och Itäväylä. Dessutom får föräldrarna en digital kopia.

Stängningen av Borgå bb var tråkigast för regionen och personalen, men det kändes nog lite underligt sista gången jag var där.― Marit Björkbacka

Tanken är att hon småningom ska utvidga verksamheten och börja ta emot kunder i en fotostudio där hemma. Som bäst gör hon om sin sons gamla rum.

Tanken att främst fotografera barn, men också till exempel hundar.

– Jag tror det kan bli bra, eftersom rummet har djup då det är långt och smalt. Och så tänker jag att någon kanske ändå tycker det är roligt att få sin bebis fotograferad för en relativt liten peng.

Ska ta fotografexamen

Björkbacka ska också i allmänhet satsa mer på fotografering. I februari börjar hon studera fotografering vid Helsinki Design School.

Hon säger att det ska bli roligt att få lära sig lite mer om fotografering.

– Man kommer upp till en viss grad då man är ensam, men i något skede behöver man en lärare och uppgifter. Det ska bli spännande.

Intervjun med Marit Björkbacka hinner precis avslutas då de första kunderna kommer in. Det är Tiina Suikkanen och Mika Rautio från Borgå tillsammans med sin nyfödda bebis.

Bebisen föddes på Barnmorskeinstitutet i Helsingfors för ungefär en vecka sedan, och har ännu inte fått ett namn.

Kvinna fotograferar bebis
Mamma Tiina Suikkanen får hålla sin nyfödda medan Marit Björkbacka fotograferar. Kvinna fotograferar bebis Bild: Yle/Fredrika Sundén marit björkbacka,fotografering

Fotograferingen går smidigt till – bebisen sover lugnt och på ett par minuter är det hela förbi. Sedan är det bara för föräldrarna att fylla i en blankett, betala och åka hem för att vänta på fotografiet.

– Vad roligt att jag fick besök av åtminstone en bebis, utbrister Björkbacka.

Tillsvidare är det kanske inte så många som känner till att hon fortsätter att fotografera nyfödda bebisar. Men tanken är att satsa på marknadsföringen under de kommande veckorna.

Marit Björkbacka fotograferar bebisar mellan klockan 10 och 11 på onsdagar.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland