Hoppa till huvudinnehåll

Rikhard Husu: Treklöver kämpar om ordförandeposten i SDP

Rikhard Husu är politisk journalist vid Svenska Yle.
Rikhard Husu är politisk journalist vid Svenska Yle. Bild: Yle rikhard husu

Duon Antti Rinne och Timo Harakka blev en treklöver då uleåborgsledamoten Tytti Tuppurainen meddelade att hon ställer sig till förfogande som partiordförande för SDP. Med tre kandidater blir upplägget inför partikongressen genast mer intressant, skriver Rikhard Husu.

Beskedet om att Tytti Tuppurainen kandiderar för ordförandeposten var på många sätt väntat. Uleåborgspolitikern har förekommit i spekulationerna, och hon har under hösten signalerat att hon på allvar överväger en kandidatur.

Ur SDP:s synvinkel är Tuppurainens kandidatur bra på många sätt. Ser man till regionalpolitiken är Tuppurainen ett ypperligt komplement till nylänningarna Antti Rinne och Timo Harakka.

Tuppurainen (f. 1976) representerar också en yngre generation än sextiotalisterna Harakka och Rinne (båda är födda 1962).

Dessutom är Tuppurainens kandidatur en viktig markering ur jämställdhetssynvinkel. SDP:s riksdagsgrupp består till två tredjedelar av kvinnor, och sittande ordförande Antti Rinne har i flera sammanhang betonat att SDP är ett jämställdhetsparti.

Det hade varit minst sagt konstigt om detta inte hade avspeglats i kandidatbukettens sammansättning.

Tytti Tuppurainen (SDP).
Av ordförandekandidaterna har Tytti Tuppurainen den längsta erfarenheten som riksdagsledamot. Tytti Tuppurainen (SDP). Bild: All Over Press/ Timo Korhonen Finlands Socialdemokratiska Parti,Tytti Tuppurainen,sdp

Kandidater med olika profil

Frågan är hur Tuppurainens kandidatur kommer att påverka upplägget för ordförandekampanjen. Vilka betoningar kommer Tuppurainen att lyfta fram och hurdant blir gensvaret?

Klart är att många kongressdelegater kommer att se det som en lättnad att en tredje kandidat gett sig in i leken. Den jämna och upprivande kampen mellan Antti Rinne och Jutta Urpilainen är i färskt minne. Det torde ligga i allas intresse att föra kampanjen i en mer försonlig anda än senast. Med tre kandidater minskar risken för en polariserad ordförandekamp.

Samtidigt kan man räkna med att debatterna inför partikongressen blir mer intressanta med tre uppställda kandidater: Rinne, Harakka och Tuppurainen skiljer sig från varandra både till sin bakgrund och politiska profil.

Där Antti Rinne präglas av sin starka fackliga bakgrund och Timo Harakka av sin fräna offentliga profil har Tytti Tuppurainen gjort sig känd som en internationellt sinnad och marknadsorienterad socialdemokrat som står höger om sina motkandidater.

I sitt linjetal på onsdag tog Tuppurainen ställning för internationellt samarbete och frihandel. ”Vår lilla nation lever import, och vi behöver export för att finansiera den”, sade hon.

Tuppurainen förvarar också TTIP-handelsavtalet mellan EU och USA, ett projekt som fått mycket kritik på vänsterhåll.

Timo Harakka med SDP:s logo i bakgrunden.
Timo Harakka var först med att utmana Antti Rinne. Timo Harakka med SDP:s logo i bakgrunden. Bild: AOP / Jarno Kuusinen Timo Harakka

Linjeval eller personval?

En annan fråga är hur stor vikt linjefrågorna kommer att ha i ordförandekampanjen. Behöver SDP justera sin politiska linje och i vilken riktning i så fall?

En enkät som Yle gjorde i början av november gav vid handen att en majoritet av SDP:s partifullmäktigemedlemmar snarare ville se ett personval än ett linjeval. Vidare ansåg en knapp majoritet av de tillfrågade att Antti Rinne borde fortsätta som ordförande.

Siffran återspeglas i en enkät som Helsingin Sanomat gjorde med partikongressdelegater i slutet av december. Enligt HS kartläggning stöder 57 procent av delegaterna Rinne medan 34 procent stöder Harakka och nio procent Tuppurainen.

Mycket kan ändå hända innan partikongressen i Lahtis. Härnäst ska trion Rinne, Hakkarainen och Tuppurainen på en landskapsturné som inleds på lördag i Kuopio. Den som bäst lyckas övertyga fältet blir SDP:s nästa ordförande – och möjligen också Finlands nästa statsminister.

Skribenten är politisk reporter på Svenska Yle Nyheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes