Hoppa till huvudinnehåll

Trött Krista Pärmäkoski: Spänningen håller i sig ända till sista backen

Krista Pärmäkoski, januari 2017.
Krista Pärmäkoski var lite väl ivrig i början. Krista Pärmäkoski, januari 2017. Bild: Heidi Koivunen / All Over Press Krista Pärmäkoski

Jag styvnade lite på slutet, medger Krista Pärmäkoski som var fjärde kvickast på dagens etapp i Tour de Ski. Laura Mononen övervägde att avbryta och har inte ännu bestämt sig gällande fortsättningen.

Endast Krista Pärmäkoski lyckades hålla topp-10-fart på dagens 10 kilometer fritt i Oberstdorf. Pärmäkoski var fjärde snabbast och behöll sin fjärde plats i Tour de Ski-sammandraget.

– De höll väl ingen vidare fart i täten, men de hade å andra sidan klar fördel av att skida med varandra, säger Pärmäkoski, som åkte ensam hela tävlingen och bland annat stördes av kraftig vind, till Yle.

– Jag hade ingen draghjälp och satte kanske iväg lite modigt och styvnade sedan till i sista backen. Man börjar bli ganska trött.

Pärmäkoskis avstånd till tättrion Stina Nilsson, Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg var som minst nere i ungefär 20 sekunder, men i mål var luckan det dubbla.

"Mycket jämnare"

När fyra av sju etapper avverkats av Tour de Ski ligger Pärmäkoski nu en knapp minut bakom ledande svenskan Nilsson som skuggas av norskorna Weng och Östberg.

– Det har varit jättejämna tävlingar, vanligtvis är skillnaderna redan stora vid det här skedet, säger Pärmäkoski som märkt av samma tendens genom hela säsongen.

– Jag tycker det är fint att vi sett många olika vinnare och mycket jämnare tävlingar. Det gäller säkert också resten av Touren, så spänningen kommer att hålla i sig ända till sista backen.

Stina Nilsson jublar.
Stina Nilsson leder Tour de Ski med 6,7 sekunder före Heidi Weng. Stina Nilsson jublar. Bild: EPA/PETER SCHNEIDER Stina Nilsson

Nilsson har imponerat stort hittills, och i SVT Sports intervju efter den färskaste uppvisningen sammanfattar hon att det helt enkelt är ”så himla kul att åka skidor just nu”.

– Det går så sjukt bra. Det kändes som ett väldigt taktiskt lopp. Jag är väldigt nöjd med hur jag lade upp det och kunde spurta bra på slutet. Man har en sån himla kontroll på kroppen och sätter tekniken i lugn och ro.

Niskanen: Vågade inte släppa loss

Av finländare var Kerttu Niskanen dagens fjortonde snabbaste åkare och steg upp som näst bästa blåvita dam på en elfte plats.

Efter en blytung inledning på säsongen börjar hon så småningom finna formen. Hon berättar att hon borde ha inlett i hårdare tempo – men modet räckte inte till.

– Benen har varit så svaga att jag inte vågade släppa loss i tid. Det kändes aningen bättre igen, inte bra, men tidvis lite bättre. Framför allt i branta partier har jag problem med benen, de är inte vassa ännu, säger Niskanen.

Mononen: Det var jättesvårt

Anne Kyllönen föll däremt ner från sjunde till fjortonde plats efter den 30:e bästa etapptiden, men var trots det inte alltför missnöjd.

– Ganska utmanande att skida ensam en stor del av loppet, det blev ryckligt. Men helt okej klarade jag mig. Formen känns bättre för varje tävling, säger Kyllönen.

Laura Mononen är en finsk skidåkare.
Tungt för Laura Mononen. Laura Mononen är en finsk skidåkare. Bild: imago/motivio/ All Over Press Laura Mononen

Även Laura Mononen tappade mycket mark. Mononen var bara 34:a snabbast i dag och rasade från åttonde till 21:a plats. Hon var olikt Kyllönen väldigt besviken.

– Jag vet inte vad som hände. Det var jättesvårt, det kändes som om jag inte orkar alls och jag övervägde att avbryta loppet. Jag får se hur det blir med fortsättningen, säger Mononen som berättar att hon sovit dåligt de senaste nätterna.

Tour de Ski fortsätter med 5 kilometer med fri skidteknik i Toblach på fredag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport