Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet förlänger undantagstillståndet med tre månader

Turkisk polis efter attacken mot nattklubben Reina som skedde på nyårsnatten.
Undantagslagarna ger myndigheterna möjlighet att kringgå parlamentet och att begränsa meborgarrättigheter Turkisk polis efter attacken mot nattklubben Reina som skedde på nyårsnatten. Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU Turkiet,Istanbul,poliser,polisen,Attacker

Turkiets parlament har förlängt det rådande undantagstillståndet med ytterligare tre månader från och med den 19 januari.

Undantagstillståndet infördes den 15 juli i somras efter den misslyckade militärkuppen och det förlängdes för tre månader i oktober.

Undantagslagarna ger president Recep Tayyip Erdoğan och det styrande partiet AKP bland annat möjlighet att kringgå parlamentet och att införa egna tillfälliga säkerhetslagar.

Över 100 000 människor har förlorat sina jobb och över 40 000 har gripits med stöd av undantagslagarna som också begränsar medborgerliga rättigheter och yttrandefriheten.

De flesta gripna och sparkade misstänks ha tillhört den landsflyktige religiösa ledaren Fethullah Gülens nätverk.

"Lagarna behövs för politisk rensning"

Regeringen motiverar undantagstillståndet med behovet av att fullfölja utredningen efter militärkuppen och för att bekämpa olika terroristgrupper.

- Vi behöver undantagstillståndet tills Fethullahs terroristorganisation Feto och andra terroristgrupper har rensats ut, säger vice premiärminister Numan Kurtulmuş.

Gülen som lever i exil i USA har tillbakavisat alla anklagelser och USA har vägrat att utlämna honom till Turkiet.

Undantagslagar i minst ett år

Turkiet har under de senaste månaderna också drabbats av en lång rad terrordåd som har utförts av terrorgruppen IS eller kurdiska extremister.

Kurtulmuş hävdade inför parlamentet på tisdag kväll att myndigheterna förhindrade 339 möjliga terrorattacker under fjolåret.

313 av dem skulle ha utförts av kurdiska extremister medan IS låg bakom 22 misslyckade terrordåd enligt vicepremiärministern.

Erdoğan sade i höstas att det är möjligt att undantagslagarna behövs i minst ett år.

Han hänvisade då till att även Frankrike har förlängt sina undantagslagar som infördes efter terrorattackerna i Paris för drygt ett år sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes