Hoppa till huvudinnehåll

Uppmaningen att koka dricksvattnet gäller fortfarande i Borgå

Vattenpost för dricksvatten i Borgå 04.01.17
På onsdag eftermiddag fortsatte distributionen av dricksvatten vid vattenposten i Näse. Vattenpost för dricksvatten i Borgå 04.01.17 Bild: Yle/Stefan Härus tankbil,Borgå,Vattenpost

Resultaten från de senaste vattenproverna blev färdiga på onsdag eftermiddag och visar att det inte längre finns E.coli-bakterier i vattnet i vattentornet på Kvarnbacken i Borgå.

Hushållen i stan är trots allt tvungna att fortsätta koka sitt dricksvatten.

Uppmaningen att koka hushållsvattnet gäller samma områden som tidigare - det vill säga hela Borgå, med undantag av Norike, Ebbo, Tirmo, Gäddrag, Pellinge, Seitlax, Fagersta, Vålax och Grännäs.

I Askola gäller uppmaningen att koka vattnet i Stigsböle, Hovarböle, Särkijärvi och Monby.

Rent vatten har levererats till Borgå sjukhus, daghemmen och enheterna inom äldreomsorgen. Vatten har också levererats till Näse tandklinik, vilket betyder att också tandvården nu kan fungera så gott som normalt.

Vattenpost för dricksvatten i Borgå 04.01.17
En tankbil med dricksvatten står också vid Vårberga köpcentrum. Vattenpost för dricksvatten i Borgå 04.01.17 Bild: Yle/Stefan Härus vattenpost,Borgå,Vattenpost

Vattenposterna fortsätter serva

Alternativet till att koka sitt hushållsvatten är att hämta sitt vatten vid någon av de tankbilar som finns utplacerade i stan.

Den provisoriska distributionen av dricksvatten från tankbilar kommer att fortgå så länge som uppmaningen att koka vattnet fortsätter att gälla. Vatten distribueras på följande platser mellan klockan 8 och 21:

  • Vattenverkets gårdsplan, Mästarvägen 2
  • Vårberga köpcentrum, Sampovägen 1
  • Ånäshallen, Sjötullsgatan 3
  • S-Market Näse, Vinnarvägen
  • Pääskytien yläaste, Bofinksvägen 5
glas med vatten
Dricksvattnet bör kokas i fem minuter alternativt hämtas från de fem vattenposterna i staden. glas med vatten Bild: YLE/Stefan Härus glas med vatten

Ännu oklar orsak

Hälsostationerna har inte konstaterat någon ökning av antalet sjukdomsfall, men för säkerhets skull kommer det att tas prover av dem som uppsökt vård för magsjukdom.

Orsaken till varför vattnet i vattentornet har förorenats av kolibakterier är ännu oklar. Utredningen av problemet fortsätter och vattenprover tas i fortsättningen dagligen. Också kloreringen av vattnet i Kvarnbackens vattentorn fortgår, vilket gör att vattnet kan lukta klor.

I enlighet med anvisningar från Institutet för hälsa och välfärd (THL), gäller uppmaningen att koka vattnet åtminstone till början av nästa vecka. THL kräver att vattenproverna är rena flera dygn i rad, innan uppmaningen att koka vattnet kan avblåsas.

Det var den 2 januari som man efter en provtagning konstaterade att det fanns E. coli-bakterier i vattnet i Kvarnbackens vattentorn, vilket pekar på att vattnet förorenats av avföring.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland