Hoppa till huvudinnehåll

Var beredd! Det blir kallt – och det känns ännu kallare

Istäcke över sjö i vintrigt landskap.
Istäcke över sjö i vintrigt landskap. Bild: All Over Press Kallfront,snö,snöfall,naturen,höst,oktober,landskap,väderlek,kyla,november,december,januari,februari,istäcke,vinter,Finland

Det blir kallt och klart under de närmaste dagar, med köldgrader ner till minus 20 grader, enligt Meteorologiska institutet. I norra Lappland sjunker temperaturen ända ner till minus 40 grader. Vindens kyleffekt gör att det känns mycket kallare. Upp till tio grader kallare.

När du tittar på väderprognosen ska du inte stirra dig blind enbart på temperaturen, utan fästa blicken vid "känns som"-symbolen. Den berättar mera om verkligheten.

Till exempel minus nio grader, men det känns som minus 19 i Helsingfors på onsdag morgon. Den byiga nordostliga vinden på över tio sekundmeter gör sitt, och det är du kanske inte beredd på om du bara tittat på termometern innan du går ut.

Kyleffekten märks vid låga temperaturer

Vindens kyleffekt ökar kraftigt i takt med att vindens styrka ökar och det ökar i sin tur förfrysningsrisken. Det här märks speciellt vid låga temperaturer, och då blir också förfrysningsrisken större.

Temperaturen sjunker till natten och på torsdagen känns temperaturen som minus 27, trots att den verkliga temperaturen kommer att ligga kring minus 17 grader.

I den här tabellen (på finska) kan du se exakt hur vinden påverkar temperaturen.

Väglaget är också dåligt, speciellt i Nyland, på grund av snöfall och uppvirvlande snö, men väglaget kan också vara dåligt i landets mellersta delar.

Läs mera:

Pata Degerman tipsar – så här hålls du varm på busshållplatsen

Att stå och vänta på bussen, spårvagnen eller tåget en blåsig och kall vinterdag är ingen picknick, ens om man är en van antarktisresenär som upptäktsresanden Pata Degerman. Han delar med sig av sina bästa tips för att hålla sig varm.