Hoppa till huvudinnehåll

Vattenverket i Rosklax redo då isen lägger sig i Verkan

Flicka tvättar händerna.
Flicka tvättar händerna. Bild: YLE/Rolf Granqvist hushållsvatten

Då isen lägger sig i Verkanviken i Korpo måste vattentjänstverket stänga havsvattenpumparna. Då kör man igång produktionen vid Rosklax igen.

Efter att vattenverket i Rosklax i Korpo var tvunget att stänga på grund av förhöjda järnhalter i grundvattnet har hushållsvattnet i Korpo producerats från havsvatten som renats vid osmosanläggningen i Verkan.

Nu då temperaturen sjunker gör vattentjänstverket i Pargas sig redo att köra i gång verket i Rosklax igen. Senast då temperaturen sjunker till minus 15 grader måste man stänga havsvattenpumparna i Verkan, meddelar Pargas stadsingenjör Manne Carla.

Manne Carla är stadsingenjör i Pargas stad.
Pargas stadsingenjör Manne Carla. Manne Carla är stadsingenjör i Pargas stad. Bild: Yle/Johanna Ventus manne carla stadsingenjör i pargas,vatten

I Rosklax finns nu två jonbyteskolonner som minskar järnmängden i vattnet. De har körts in under slutet av året och är nu redo att tas i bruk manuellt, så någon risk att vattnet ska ta slut i nätet finns inte, försäkrar Manne Carla.

Vattenreningsverket i Vikom.
Arkivbild på jonbyteskolonnerna vid vattenreningsverket i Vikom i Nagu som renar vattnet från järn. Jonbyteskolonnerna i Rosklax fungerar på samma sätt. Vattenreningsverket i Vikom. Bild: Yle/Johanna Ventus vattenreningsverk i vikom,Nagu

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland