Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanska säkerhetschefer: Ryssland är ett centralt cyberhot

James Clapper, chef för DNI, biträdande försvarsminister Marcel Lettre och Michael Rogers chef för NSA och
James Clapper, Marcel Lettre och Michael Rogers James Clapper, chef för DNI, biträdande försvarsminister Marcel Lettre och Michael Rogers chef för NSA och Bild: JIM LO SCALZO/EPA biträdande försvarsminister,Director of National Intelligence,National Security Agency,USA

Tre chefer för den amerikanska underrättelsetjänsten anser att bara Ryssland kan ha stått bakom dataintrånget i det demokratiska partiets server under presidentvalet.

De hördes inför den amerikanska senatens försvarsutskott på torsdagen.

I ett utlåtande hävdar de att "endast högt uppsatta tjänstemän i Ryssland kunde ha beordrat dataintrången och avslöjandena". De anser också att det var president Vladimir Putin som beordade intrånget.

Under intrånget stals data som gällde Donald Trump från det Demokratiska partiets server.

"Ryssland allvarligt hot"

Chefen för den nationella underrättelsetjänsten, DNI James Clapper sade också att Ryssland som cyberaktör är ett centralt hot mot USA. Ryssland kan utgöra ett hot mot den amerikanska statsledningen, vapenmakten och viktig infrastruktur som diplomati och ekonomi, sade Clapper.

Clapper sade också att Ryssland spred klassisk propaganda, desinformation och falska nyheter.

Utom Clapper hördes också biträdande försvarsministern Marcel Lettre och chefen för den Nationella säkerhetsmyndigheten NSA, Michael Rogers.

Trump ska underrättas

Underrättelsecheferna går tvärtemot den blivande presidenten Trump, som vill se ett slut på uppståndelsen kring dataintrånget.

Clapper sa också att allting inte kunde avslöjas under det offentliga hörandet utan att vissa saker måste hållas hemliga.

Den blivande presidenten Donald Trump kommer att underrättas om bevis för underrättelsechefernas slutsatser på fredagen.

Underrättelsecheferna anser vidare att Kina, trots löfte om att de slutat, också fortsätter med liknande aktiviteter.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes