Hoppa till huvudinnehåll

Apple-bluffsida stjäl kortuppgifter och nätbankskoder - tiotals finländare luras dagligen

Apple-bluffsida
Den falska Apple-sidan ser trovärdig ut men adressraden avslöjar att det inte är Apples webbplats. Apple-bluffsida Bild: Skärmdump / Kommunikationsverket Apple,nätfiske

Under de senaste månaderna har brottslingar lurat Apple-användare på lösenord, betalkortsuppgifter och nätbankskoder.

En finskspråkig bluffkampanj som använder sig av namnet Apple ID började i oktober 2016 och fortsätter fortfarande aktivt.

Nätfisket börjar med att det kommer ett e-postmeddelande där användaren uppmanas återställa sitt lösenord.

Meddelandet innehåller en länk som verkar gå till Apples webbplats appleid.apple.com, men i själva leder länken till en helt annan webbplats. Det kan man konstatera genom att läsa adressraden i webbläsaren.

Så här ser nätfisket ut.
Så här kan det aktuella nätfisket se ut. Så här ser nätfisket ut. Bild: Kommunikationsverket / Yle Apple,nätfiske

Enligt Cybersäkerhetscentret är det huvudsakliga syftet med nätfisket att stjäla användarnas betalkortsuppgifter och nätbankskoder.

Dagligen är det tiotals finländare som skriver in de uppgifter brottslingarna är ute efter och totalt handlar det om åtminstone 1 000 drabbade finländare, uppskattar myndigheten.

Helsingforspolisen säger för sin del att det har gjorts cirka 30 brottsanmälningar med anknytning till Apple ID på sistone.

Cybersäkerhetscentret uppmanar finländarna att förhålla sig extra kritiskt till alla oväntade e-postmeddelanden där användaren uppmanas byta lösenord eller logga in på en digital tjänst.

Om du endast har fått ett sådant här mejl, men inte har skrivit in några uppgifter på den webbplats meddelandet länkar till, så har din datasäkerhet inte äventyrats. Du kan då helt enkelt ta bort meddelandet.

Råd till personer som har blivit lurade

  • Byt Apple ID-lösenord på adressen appleid.apple.com. Välj ett unikt lösenord som du inte har använt någon annanstans.
  • Om du uppgett dina betalkortsuppgifter på bluffsajten så borde du ta kontakt med den aktör som har utfärdat ditt betalkort – oftast är det en bank.
  • Om du dessutom har angett dina nätbankskoder: Kontakta din bank. Det kan bli aktuellt att ändra dina nätbankskoder.

Källa: Cybersäkerhetscentret