Hoppa till huvudinnehåll

Attentatsmannen i Istanbul är "sannolikt" uigur

Sörjande anhörig vid begravningen av ett av offren för Istanbul-attacken. 1.1.2017
Sörjande anhörig vid begravningen av ett av offren för Istanbul-attacken. 1.1.2017 Bild: EPA/DENIZ TOPRAK Turkiet,Istanbul,terrorattacker,nattklubbar

Mannen som sköt ihjäl 39 människor på en nattklubb i Istanbul under nyårsnatten är "sannolikt" uigur. Det säger en turkisk vice premiärminister, medan en av hans kolleger uttryckt misstankar om att utländsk underrättelsetjänst har hjälpt gärningsmannen.

Gärningsmannen bakom massakern på nattklubben Reina är sannolikt en etnisk uigur som utförde attacken ensam, men kan ha fått hjälp av andra. Det sade Turkiets vice premiärminister Veysi Kaynak i en intervju med den turkiska tv-kanalen A Haber.

Uigurerna är ett minoritetsfolk i västra Kina med historisk koppling till Turkiet, många uigurer är också bosatta i Centralasien och i Turkiet.

Den misstänkta gärningsmannen i anslutning till attentatet på nattklubben Reina i Istanbul.
En av de bilder som spridits på den påstådda gärningsmannen Den misstänkta gärningsmannen i anslutning till attentatet på nattklubben Reina i Istanbul. Bild: EPA/DOGAN NEWS AGENCY VIA DEPO PHOTO Turkiet,Istanbul

Enligt Kaynak kan det inte uteslutas att den jagade gärningsmannen lyckats fly utomlands, men han tror ändå på resultat för polisens fortsatta tillslag i Turkiet.

Turkisk polis har gripit många uigurer och enligt Kaynak har man kartlagt många av attentatsmannens kontakter och möjliga gömställen.

Turkiet misstänker utländsk underrättelsetjänst för dådet

Terrororganisationen Islamiska staten har tagit på sig attacken i Istanbul, men turkiska misstankar riktar sig också åt andra håll.

En annan turkisk vicepremiärminister, Numan Kurtulmuş, sade i går att han tror att utländsk underrättelsetjänst kan ha legat bakom attentatet, eftersom den var så "professionellt" utförd.

- Jag tror personligen inte att det är möjligt för en gärningsman att genomföra en sådan attack utan hjälp, sade Kurtulmuş till Hürriyet Daily Newspå onsdag kväll.

Bild från videomaterial visar misstänkt gärningsman i nattklubb i Istanbul, Turkiet.
Bild från nattklubbens övervakningskamera visar då gärningsmannen stormade in på nattklubben Bild från videomaterial visar misstänkt gärningsman i nattklubb i Istanbul, Turkiet. Bild: DHA VIA DEPO POHOTOS Attacker (musiker),Turkiet,Istanbul

Han ville inte gå in på vilken underrättelsetjänst som hans och regeringens misstankar i så fall riktas mot.

Regeringstrogna turkiska medier har på senare tid anklagat USA, den amerikanska underrättelsetjänsten CIA och EU för att föra ett krig mot Turkiet med terrormetoder.

Också Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har beskyllt USA för att stödja terrorister. Erdoğan har visat speciellt stor irritation över USA:s stöd till den kurdiska YPG-gerillan i Syrien.