Hoppa till huvudinnehåll

Efter JVM-magplasket: Vesalainen rasar på draftranking – Robin Salo helt ut

Kristian Vesalainen, HPK, november 2016.
Kristian Vesalainen har tappat över 20 placeringar på ISS ranking. Kristian Vesalainen, HPK, november 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press Kristian Vesalainen,HPK

Fem finländare finns med på scoutingnätverket ISS färska ranking över den första rundan i sommarens NHL-draft. Det är en färre än förra månaden – och toppnamnet har bytts ut.

NHL-draften 2017 har redan en längre tid förutspåtts kunna slå alla tiders finländska rekord.

Sommaren 2002 reserverades rekordmånga fem blåvita talanger, medan förra årets saldo var fyra – bland dem tre bland de fem främsta (2. Patrik Laine, 4. Jesse Puljujärvi, 5. Olli Juolevi).

Efter Finlands fiasko i junior-VM i Kanada är ett nytt rekord inte längre lika slaget i sten.

Vesalainen rasar

På scoutingnätverket ISS (International Scouting Services) januariranking hittas fem finländare i topp-31. Det är en färre än i december.

Spelaren som fallit bort är Vasa Sports back Robin Salo, som precis som året innan bland de sista petades ur JVM-truppen.

Robin Salo.
Robin Salo siktar på en plats i den första rundan. Robin Salo. Bild: All Over Press Robin Salo,FM-ligan i ishockey,ishockey,Vasa Sport

Även det blåvita toppnamnet har bytts ut. Kristian Vesalainen, som hörde till besvikelserna i JVM, har rasat från en sjunde plats ända ner till 29:a.

Vesalainen, som stod för poängen 1+1 i JVM, har överlag haft en jobbig säsong. Den 17-årige yttern är utlånad från Frölunda till HPK där han på nio matcher mäktat med ett mål.

Patrick ohotad etta

Eeli Tolvanen har i sin tur tappat en placering ner till tia, med vilket han är bästa finländare, pinnhålet framför Juuso Välimäki som trots JVM-debaclet klättrat några placeringar.

De övriga finländarna på listan är backarna Urho Vaakanainen på en 24:e och Henri Jokiharju – som liksom Salo missade JVM – på en 27:e plats. Båda tappade en placering sedan december.

Tätduon har hållit sina positioner. Den kanadensiska centern Nolan Patrick kommer enligt ISS att draftas som etta i sommar, närmast före svensken Timothy Liljegren. Ny trea är schweizaren Nico Hischier som imponerat i JVM.

ISS januariranking:

(placeringen i december i parentes)
1. (1) Nolan Patrick
2. (2) Timothy Liljegren
3. (8) Nico Hischier
4. (3) Gabe Vilardi
5. (4) Owen Tippett
6. (12) Casey Mittelstadt
7. (5) Michael Rasmussen
8. (11) Callan Foote
9. (6) Klim Kostin
10. (9) Eeli Tolvanen
11. (14) Juuso Välimäki

----------------------------------
24. (23) Urho Vaakanainen
27. (26) Henri Jokiharju
29. (7) Kristian Vesalainen

Läs också

Nyligen publicerat - Sport