Hoppa till huvudinnehåll

Färre ryska julturister i Åbotrakten

Åbo salutorg
Det är glest bland de ryska turisterna i år. Åbo salutorg Bild: Yle/Åboland åbo salutorg

En av de viktigaste högtiderna i Ryssland, den ryska julen, firas nu i dagarna och ännu för några år sedan strömmade de ryska turisterna till Åbotrakten. Nu lyser de ryska turisterna med sin frånvaro.

För några år sedan var turistströmmen från Ryssland livlig och till exempel i Åbo anhöll man om undantagslov för att hålla butikerna öppna under trettondagen.

Men nu är alltså situationen en annan. På Skärgårdsbokning som förmedlar övernattningsstugor i skärgården säger man att det varit glest bland de ryska turisterna redan en längre tid.

Enstaka ryska hotellövernattningar

Till de större hotellen i Åbo är det heller ingen rusning just nu av ryska turister. Till exempel vid Radisson Blu Marina Palace har bara enstaka ryska resenärer bokat in sig för övernattning. Situationen är likadan vid Holiday Club Caribia.

- Visserligen har rubelns förbättrade kurs gjort att de ryska resenärerna ökat lite grann, säger hotellchef Jussi Valtola, men vi är ännu långt ifrån de besökarsiffror som vi hade för något år sedan. Om trenden fortsätter kommer säkert de ryska turisterna att bli fler, men det kan ta flera år innan vi är uppe i samma siffror som under toppåren.

Att de ryska turisternas antal ändå håller på att öka lite igen jämfört med förra året, bekräftas vid turistbyrån Visit Turku.

- Läget ser lite ljusare ut, säger Olga Henriksson, som har hand om marknadsföringen för Ryssland och Baltikum. Jag hör ryska på stan varje dag.

År 2015 övernattade 10 000 ryska turister i Åbo. Siffrorna för 2016 är ännu inte klara, men inofficiella siffror visar att man ligger på samma nivå. Inför trettondagen rör det sig också lite fler ryska turister än vanligt i Åbo, menar Henriksson.

- Vi ordnar varje dag guidade promenader på ryska under den här veckan, och de har i medeltal haft 8 deltagare per dag.

Men bara för att de ryska turisterna inte är lika många som under tidigare år i Åbo, så betyder det inte att Finland inte skulle vara attraktivt, påpekar Henriksson.

- Många bara inte kommer ända hit till Åbo. Men kanske de så småningom också kommer hit.

Det här bekräftas också vid Holiday Clubs hotell i Vuokatti och Villmanstrand. Hos dem är läget bättre, och de ryska turisterna är en bekant syn där också i år.

Eftersom den ortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern infaller ryska julen cirka tio dagar efter julen.