Hoppa till huvudinnehåll

Finlands stjärnor sura på bonussekunderna – Sundby försvarar systemet

Krista Pärmäkoski, januari 2017.
Krista Pärmäkoski inte nöjd med bonussystemet som tillämpas på Tour de Ski. Krista Pärmäkoski, januari 2017. Bild: Lehtikuva vintersport,skidgrenar,längdskidåkning,Tour de Ski,Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski och framför allt Matti Heikkinen skulle vara betydligt närmare täten i Tour de Ski om man inte räknade med bonussekunderna. Dumt, säger Pärmäkoski. Jättebra, kontrar Martin Johnsrud Sundby.

– I ren skidfart har jag inte blivit mycket till täten, sammanfattade Matti Heikkinen till FNB efter onsdagens fjärde etapp på Tour de Ski.

Tour de Ski använder sig precis som tidigare av ett system av bonussekunder, som delas ut såväl under som efter tävlingar.

Heikkinen var snabbast i onsdagens jaktstart men belönades inte med några bonussekunder. De gick istället till de tre första över mållinjen: Sergej Ustiugov (15 sekunder), Martin Johnsrud Sundby (10) och Alex Harvey (5).

Matti Heikkinen pustar ut efter målgång, Tour de Ski, januari 2017.
Heikkinen fortfarande med i kampen om en pallplats på Touren. Matti Heikkinen pustar ut efter målgång, Tour de Ski, januari 2017. Bild: Lehtikuva Matti Heikkinen

I sammandraget är Heikkinen femma utan att ha håvat in en enda bonussekund. Han ligger 1.45 bakom ledande Ustiugov som samlat sammanlagt 132 bonussekunder. Sundbys saldo är 105 och Harveys 72.

Rent matematiskt har med andra ord Heikkinen rätt – hur Ustiugovs och flera andras taktik skulle förändrats utan bonussystemet är sedan en annan femma.

Pärmäkoski: Det är dumt

Krista Pärmäkoski hör till bonuskritikerna. Hon korsade mållinjen 42,4 sekunder bakom ettan Stina Nilsson i onsdagens jaktstart, men ligger 57,4 sekunder bakom totalt.

Orsaken är bonussekunderna som svenskan tilldelades för segern. Pärmäkoski anser att sekunderna borde delats ut på basis av etapptiderna.

Krista Pärmäkoski kramar om Stina Nilsson, Tour de Ski, januari 2017.
Pärmäkoski (t.h.) har belönats med 62 bonussekunder mot Nilssons (t.v.) 102, Wengs 95 och Östbergs 85. Krista Pärmäkoski kramar om Stina Nilsson, Tour de Ski, januari 2017. Bild: Lehtikuva Stina Nilsson,Krista Pärmäkoski

– Det är dumt att de går till de tre bästa. Det skulle vara vettigare om det istället var de tre snabbaste, säger Pärmäkoski till Iltalehti.

Den här gången kvittade till stort tillvägagångssättet, eftersom bonussekunderna ändå gått till topptrion Nilsson, Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg, om än i omvänd ordning.

Sundby försvarar

En som gillar systemet är den norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby, som försvarar totalsegern på Touren.

– Systemet är jättebra. Man kunde i själva verket dela ut fler bonussekunder. Den tuffaste kampen förs alltid i tätgruppen just i och med bonussekunderna, motiverar Sundby till Ilta-Sanomat.

Tour de Ski fortsätter med 5 respektive 10 kilometers fristilstävlingar med intervallstart på fredag. De tre snabbaste för dagen tilldelas bonussekunder.