Hoppa till huvudinnehåll

Folkets musikskola: Är DJ-utrustning ett instrument?

DJ Rony Rex
DJ Rony Rex anser att DJ-utrustning i vissa avseenden kan kallas för ett instrument. DJ Rony Rex Bild: Julius Konttinen musik,rony rex

Hur ska man definiera ett instrument? Kan man räkna DJ-utrustning som ett instrument eller hör det till en egen kategori? Folkets musikskola träffade Rony Vartio som hjälpte oss att utreda detta, eller DJ Rony Rex som han kallar sig.

Vartio har DJ:at i ungefär tio år. Intresset startade i tonåren hemma i barndomsrummet, men föräldrarna fick nog när musiken hördes in på sena natten. Efter det började han DJ:a på hemmafester, innan det blev ett yrke.

Vartio definierar ett instrument som någonting man kan producera olika ljud med och förändra dem samt göra en helhet. Han menar att DJ-utrustning nog kan räknas som ett instrument beroende på hur man använder sig av den.

Ifall man endast använder till exempel två CD-spelare och endast spelar två låtar på varandra, utan att förändra någonting, skulle Vartio inte kalla det för ett instrument. Om man däremot använder sig av dagens teknik för att producera någonting nytt och ändrar på delar av låtar samtidigt som man mixar ihop flera låtar, då kan det kallas för ett instrument. Vartio menar alltså att DJ-utrustning kan kallas för ett instrument om man skapar en ny låt.

DJ utrustning
DJ-utrustning DJ utrustning Bild: Rony Vartio musik,rony rex

Hur viktig är den musikaliska bakgrunden för en DJ?

Vartio säger att om man kan spela ett instrument underlättar det DJ-yrket väldigt mycket. Om man kan spela ett instrument kan man bättre förstå musikaliska strukturer och få mycket nya idéer. Ju mera man förstår sig på musik och bland annat hör skillnader på tonarter desto enklare är DJ:andet.

- Jag skulle nog rekommendera för alla nya DJ:s att det är bra att kunna spela ett instrument och viktigt att förstå sig på musik. Men det betyder inte att man måste vara en mästare på flygel. Bara man har den musikaliska grunden.

Men kan man vara DJ utan musikalisk bakgrund? Vartio konstaterar att han är ett bra exempel på det. Han har inte någon musikalisk bakgrund men har ändå klarat sig väldigt bra som DJ. Ju mer man spelar desto mera lär man sig. Övning ger färdighet. Med tiden får man mera förståelse för musik.

- Det är bara att börja spela musik. Efter tio år förstår jag mig bra på musik även fast jag inte kan spela något instrument.

Vartio tror ändå inte att det är möjligt att vara DJ om man saknar öra för musik. Han berättar att det nog finns popstjärnor som bland annat genom skivbolag kan bygga upp en karriär. Själva är de endast ansiktet utåt för sitt eget varumärke, utan egentliga musikaliska färdigheter. Men Vartio tror inte att någon som är tondöv klarar av att vara DJ.

- Tänk att stå på en stor scen och inte ha någon aning om vad man gör. Förr eller senare skulle nog fasaden rasa.

DJ Rony Rex
Som DJ måste man hitta sin inre artist DJ Rony Rex Bild: Henri Juvonen rony rex,musik

Vartio berättar att grunden för en DJ är att ha en artist inom sig. Då krävs det att man bygger på sina sociala färdigheter. Men det är ändå innehållet i musiken som är det viktigaste. Han säger också att en av DJ:ens viktigaste egenskaper är nyfikenhet.

- Man måste vara galen i musik.

Tekniken ger många möjligheter

När Vartio själv började som DJ funderade han på var gränsen mellan artist och DJ går och ifall DJ:andet kan räknas till att göra musik. Nu kan han ändå konstatera att teknikens utveckling har lett till att det inte finns några skarpa gränser.

Han tycker inte att det finns någon tydlig definition på som är att endast spela låtar och vad som är att producera musik. Den nyaste tekniken gör det möjligt att lägga till nya instrument och nya element vilket gör det möjligt att bygga upp nya låtar, lika lätt som det går att mixa ihop låtar på varandra. Tekniken ger mycket nya möjligheter.

Ifall DJ-utrustning kan kallas för instrument beror alltså på hur man använder sig av utrustningen. Men kan man som DJ kalla sig för en musiker?

- Jag skulle kalla mig själv för en artist, säger DJ Rony Rex.

Vad vill du att musikredaktionen ska ta reda på?