Hoppa till huvudinnehåll

FPA håller öppet på trettondagen

Folkpensionsanstaltens logo
Folkpensionsanstaltens logo Bild: Mikael Crawford folkpensionsanstalten,FPA,kela

Ett trettiotal FPA-kontor håller öppet på trettondagen på grund av konkurrenskraftsavtalet. Arbetsmarknadsorganisationerna kom överens om att förlänga arbetstiden i fjol och FPA genomför det genom att trettondagen blir arbetsdag. Detta eftersom början av året är den brådaste tiden på kontoren.

Rusning i januari

Tina Söderman är enhetschef för Västra Finlands kundbetjäning och hon tycker det här är en bra lösning, i synnerhet för kunderna.

- Början av året kan inte jämföras med någon annan tid när det gäller rusning, och det är bra att vi har en arbetsdag till både för kundbetjäningen och målshanteringen.

- Många kunder söker sina förmåner på nytt i början av året. Företagen har saker som de vill ha avslut på från förra året, säger Tina Söderman.

Många nya kunder

Dessutom har Folkpensionsanstalten fått nya uppgifter i år, sedan skötseln av grundutkomststödet överfördes till FPA.

- Enbart i Vasatrakten har vi fått kring 800 nya kunder. Personal har kommit till i viss mån, men framförallt har vi sett över våra rutiner, säger Tina Söderman. Vi har utökat tidsbokningen, man kan ringa eller komma till byrån och boka.

Vasakontoret har också en studerande som går runt bland kunder och informerar om saker de funderar över.

Personalen tar det med ro

Den här extra arbetsdagen täcker inte hela den stipulerade arbetstidsökningen, men ändå verkar personalen ta det med ro.

- Egentligen har jag inte så stort bekymmer med det, säger Börje Ehn som är kundrådgivare, jag förstod att de behövde förlänga arbetstiden. Inte heller är det några problem att jobba helg då barnen är utflugna. Även om jag gärna skulle ha en ledig dag extra.

På FPA:s hemsida finns information om vilka kontor som är öppna på trettondagen.