Hoppa till huvudinnehåll

Gröna lyfter fram nygammalt namn som ny ordförande för Helsingforsfullmäktige

Minerva Krohn
Minerva Krohn är igen aktuell som ordförande för Helsingforsfullmäktige. Hon innehade posten också under den förra valperioden. Minerva Krohn Bild: Yle helsingforsfullmäktige

De grönas Minerva Krohn gör sannolikt comeback som fullmäktigeordförande i Helsingfors. Det här uppger aktiva inom partiet för Yle Helsinki.

Krohn innehade posten som fullmäktigeordförande under förra fullmäktigeperioden. Hon är nu ordförande för utbildningsnämnden.

En annan möjlig kandidat till posten är Tuuli Kousa, men det är oklart om hon ställer upp i kommunalvalet i vår. Partiet antas i sin valkampanj vilja dra nytta av det lyft som en ny ordförande ger.

Posten som fullmäktigeordförande är tidskrävande och innebär många representationsuppdrag. Därmed väljs knappast Otso Kivekäs som nu är De grönas gruppordförande i fullmäktige eller någon av de fullmäktigeledamöter som också sitter i riksdagen.

Väljs internt inom De gröna

Platsen som fullmäktigeordförande blir ledig när Mari Puoskari i februari blir direktör för miljöaffärsverksamheten vid konsultbolaget Pöyry.

Ordförandeposten innehas av De gröna och partiet väljer därför internt vem posten ska gå till. Helsingforsfullmäktige väljer alltid på årets första möte en ny ordförande och två vice ordförande, men valet är en formalitet då partierna på förhand har kommit överens om vem som ska utses. Samlingspartiet har posten som första vice ordförande och SDP som andra vice ordförande.

Den nya fullmäktigeordföranden väljs på mötet den 18 januari.

Rissanen ser ut att bli ny gruppordförande

Också posten som gruppordförande för Samlingspartiet i Helsingforsfullmäktige blir ledig när Lasse Männistö i januari slutar som gruppordförande.

En rundringning som Yle Helsinki har gjort till ledamöter inom Samlingspartiet visar att posten som gruppordförande ser ut att gå till Laura Rissanen. Hon är nu vice ordförande i gruppen. 40-åriga Rissanen är också ledamot i stadsstyrelsen och generalsekreterare för partiets riksdagsgrupp.

Samlingspartiet väljer ny ordförande på sitt gruppmöte den 18 januari.