Hoppa till huvudinnehåll

Mystisk sjukdom har förstört säsongen för Ketelä

Toni Ketelä under världscupsäsongen 2015-16.
Toni Ketelä har inte tävlat i världscupen sedan november. Toni Ketelä under världscupsäsongen 2015-16. Bild: All Over Press Toni Ketelä

VM i Lahtis kommer för tidigt för sprintlandslagsåkaren Toni Ketelä. Kroppen är helt upp och ner, berättar Minkenåkaren.

Keteläs hälsoproblem började i november, samtidigt som skidsäsongen inleddes.

– Av någon anledning fungerade inte andningen som den ska, musklerna var kraftlösa och helt ur spel. Jag försökte stappla mig genom början av säsongen, berättar Ketelä i Yle Urheilus intervju.

Efter världscupstarten i Ruka vad Ketelä med om omfattande läkarundersökningar.

– Då var diagnosen halsbränna, alltså reflux. Jag fick behandling mot det och symptomen försvann snabbt. Jag var på konditionstest och allt såg bra ut, säger Ketelä.

Siktet ställt på OS i Pjongchang

Ketelä var symptomfri i två veckor tills problemen började igen. Han undersöks på nytt nästa vecka. Då ska hans magsäck genomgå en gastroskopi.

– Kroppen är helt upp och ner. Nu vore det viktigast att få träna normalt igen inom en månad. För tillfället kan jag träna endast till 50 procent.

VM i Lahtis blir knappast aktuellt för Ketelä. Han är dessutom starkast i sprint med klassisk teknik och i Lahtis avgörs sprinten med fristil.

– OS 2018 är huvudmålet på min karriär. Som tur är det ganska långt dit. Just nu ligger fokus på att få reda på vad som drabbat mig och efter det kan man fundera på tävlingarna, konstaterar Ketelä.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport