Hoppa till huvudinnehåll

Orpo till Pohjalainen: Sjukhusjouren inte Samlingspartiets fel

Statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo i riksdagen
Petteri Orpo och Juha Sipilä. Statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo i riksdagen Bild: AOP Juha Sipilä,Petteri Orpo

Finansminister Petteri Orpo (Saml) är besviken över att vissa vill lägga skulden för Vasa centralsjukhus öde på Samlingspartiets bord. Det är inte rättvist att lägga skulden på oss för de beslut som regeringen tagit tillsammans, säger Orpo.

Pohjalainen har tidigare på ledarplats skrivit att det var Samlingspartiet som stoppade 12+1-modellen i regeringen.

Något som Orpo torpederar.

- Regeringen har varit enig i sina förslag och beslut, säger Orpo.

Servicen så gott som oförändrad

Oroliga österbottningar har kontaktat Orpo angånde Vasa centralsjukhus. Orpo är dock övertygad om att jourverksamheten på centralsjukhuset kvarstår så gott som oförändrad.

Till Pohjalainen säger Orpo att han och Samlingspartiet har förbundit sig till att servicen på centralsjukhuset ska hållas så gott som oförändrad och att de språkliga rättigheterna tryggas.

Södra Österbotten största vinnaren

Samtidigt skriver Vasabladet att Södra Österbotten vinner när vården centraliseras, medan Österbotten och Mellersta Österbotten förlorar.

Vasabladet hänvisar till en rapport från statsrådet. Rapporten prognostiserar den regionala utvecklingen fram till år 2030.

Vårdcentraliseringen antas ge vissa sjukvårdsdistrikt mer volym: Södra Österbotten ökar mest med 25 procent. Vasa sjukvårdsdistrikt minskar med 20 procent.

Vasabladet konstaterar att det här står i skarp kontrast till det som till exempel statsminister Juha Sipilä (C) sagt: Att väldigt lite flyttas till Seinäjoki.

Enligt rapporten gynnar en centralisering av vården landskapet Södra Österbotten mest vad gäller sysselsättning, befolkningstillväxt, totalproduktion och investeringar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten