Hoppa till huvudinnehåll

Slöjdfestival på böljan den blå

Lee Esselström och Jim
Lee Esselström och Jim Björni från Strömsö deltar i slöjdfestivalen Lee Esselström och Jim Bild: Yle/Matias Jungar Lee Esselström,Jim Björni,Strömsö (tv-program)

Lördagen den 28 januari 2017 blir det kryssning med fokus på hantverk, skaparglädje och design. Då lägger slöjdbåten ut från Vasa hamn.

Malin Wälitalo-Palo som är en av intitiativtagarna säger att målsättningen med festivalen är att lyfta fram det starka hantverkskunnandet och intresset som finns på båda sidor om Kvarken. Därför har man valt att ordna kryssningen på ”neutral mark”, dvs. ute på havet.

Slöjdfestivalen är ett samarbetsprojekt mellan Loftet, Västerbottens hantverksförening, Stiftelsen Juthbacka, Västerbottens läns hemslöjdsförening och slöjdlärarutbildningen vid Åbo Akademi och Umeå universitet.

Under kryssningen ordnas pop-up workshoppar, föreläsningar och filmförevisningar. Man kan bl.a. testa på 3D-printning, läder och halmslöjd eller XXL-stickning eller så kan man bara samlas i baren och sticka tillsammans.

På resan finns professionella hantverkare som visar upp och säljer sina produkter. Väl framme i Umeå kan man t.ex. besöka hemslöjdsbutiker eller Sliperiet, som är ett konstnärligt campus vid designhögskolan i Umeå.

Malin Wälitalo-Palo
Malin Wälitalo-Palo är med och ordnar nyskapande slöjdfestival Malin Wälitalo-Palo Bild: YLE/Mira Myllyniemi malin wälitalo-palo

Målet är ett årligen återkommande evenemang

Malins största förhoppning är att slöjdfestivalen skall bli ett återkommande evenemang.

-Både i Västerbotten och Österbotten finns starka hantverkstraditioner som kanske nu kan lyftas fram i en lite modernare tappning. Det här är ett sätt att bidra till att hantverkstraditionerna överlever.

I framtiden hoppas Malin på att slöjfestivalen kunde tematiseras kring olika hantverk. Allt beror förstås på hur den första festivalen lyckas.

I dagsläget är ca 200 personer anmälda tilll festivalen.

Vad på festivalen är du själv mest intresserad av ?

-Läderslöjd är något som intresserar men eftersom jag är lite av en spindel i nätet kommer jag knappast att ha tid att delta i så många workshoppar. Min uppgift blir nog mest att hålla i trådarna och njuta av stämingen ombord, skrattar Wälitalo-Palo.

Strömsö är med på ett hörn

Ombord på båten finns också Lee Esselström och Jim Björni från Strömsö.

- Vi kommer att prata om hur det är att göra hantverk på tv och om utmaningar i samband med det och kanske också om konsten att kombinera trend och tradition, som ju är en strömsögrej, säger Jim.

Varför ville ni vara med ?

- Vi vill främst vara med för att lyfta alla andra t.ex. unga slöjdstuderande som står i början av sin yrkeskarriär och duktiga hantverkare från nejden, säger Lee, men också för att inspirera och knyta kontakter till vår publik.

Mera information om slöjdfestivalen hittar du här

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

  • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

    Proteinerna får du på köpet.

    Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.