Hoppa till huvudinnehåll

Sprickor i lagandan i Norge – Flugstad Östberg irriterad på Weng

Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg fick se sig besegrade av Stina Nilsson i jaktstarten i Oberstdorf.
Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg fick se sig besegrade av Stina Nilsson i jaktstarten i Oberstdorf. Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg fick se sig besegrade av Stina Nilsson i jaktstarten i Oberstdorf. Bild: Lehtikuva Heidi Weng,Stina Nilsson,Ingvild Flugstad Østberg

Allt är inte frid och fröjd inom det norska skidlandslaget. Stina Nilssons framfart på Tour de Ski har satt de norska skiddrottningarnas mentala styrka på prov.

Heidi Weng grät i NRK:s intervju efter onsdagens jaktstart. Hon hade dåligt samvete eftersom hon inte hjälpte lagkompisen Ingvild Flugstad Östberg som tvingades dra tätgruppen under största delen av loppet.

På upploppet besegrades de norska åkarna av Sveriges Stina Nilsson som lurpassade på tredje plats sedan hon blev uppåkt av Weng och Flugstad Östberg.

– Ingvild gjorde så gott som hela jobbet i dag. Jag märkte på det lilla jag drog att jag var jättesliten. Jag klarade egentligen bara av att följa, sade Weng efter loppet på onsdag.

– Jag uppskattar det Ingvild gjorde i dag, fortsätter norskan som ligger på andra plats i Tour de Ski, fem sekunder före Flugstad Östberg.

Flugstad Östberg blev irriterad

Flugstad Östberg berättar att hon blev irriterad på sin landslagskompis under loppet i Oberstdorf. Enligt henne kunde samarbetet mellan henne och Weng gärna ha fått fungera bättre.

– Då kunde vi kanske ha skakat av oss Stina också. Det kokar lite inombords, berättar Flugstad Östberg för NRK.

– Jag hoppades Heidi kunde ha bidragit lite mer. I den formen hon varit tidigare under säsongen vet vi att hon är ett snäpp bättre än Stina och att det hade varit möjligt att dra några sekunder ifrån henne, fortsätter Flugstad Östberg.

Heidi Weng har stått på prispallen i samtliga världscuptävlingar den här säsongen men hon kände sig osäker inför Tour de Ski-starten på grund av en matförgiftning som drabbade henne före julen.

Den norska dominansen rubbad

Weng och Östberg ligger endast några sekunder efter Nilsson inför de tre avslutande etapperna på Tour de Ski. Krista Pärmäkoski ligger på fjärde plats, 57 sekunder efter Nilsson.

De norska damerna har tagit trippelsegrar i Tour de Ski-sammandraget tre år i följd. Weng har slutat på tredje plats de tre senaste gångerna. Flugstad Östberg gjorde sin bästa tour i fjol då hon kom tvåa bakom Therese Johaug.

Varken Johaug och Marit Björgen som vunnit de tre senaste upplagorna av touren i tur och ordning medverkar den här gången. Johaug är avstängd och Björgen fokuserar i första hand på VM i Lahtis.

Läs också