Hoppa till huvudinnehåll

Två FN-soldater dödades i konvojattack i Centralafrikanska republiken

FN:s fredsbevarare i Minusca-operationen har anklagats för sexuella övergrepp vilket har upprört befolkningen i Centralafrikanska republiken
FN:s fredsbevarare i Minusca-operationen har anklagats för sexuella övergrepp vilket har upprört befolkningen i Centralafrikanska republiken FN:s fredsbevarare i Minusca-operationen har anklagats för sexuella övergrepp vilket har upprört befolkningen i Centralafrikanska republiken Bild: EPA/DANIEL DAL ZENNARO Centralafrikanska republiken,Minusca

Två marockanska soldater som ingick i FN:s fredsbevarande styrka Minusca, har dödats av beväpnade män som angrep deras militärbas i Centralafrikanska republiken.

Attacken utfördes 60 kilometer från staden Obo, när soldaterna eskorterade en konvoj med bensinbilar.

- Två andra soldater skadades i attacken och angriparna lyckades fly i skogen, säger Minusca i ett uttalande.

FN:s säkerhetsråd fördömer attacken och uppmanar landets regering att snabbt utreda den och att ställa de skyldiga inför rätta.

Säkerhetsrådet påminner om att angrepp mot fredsbevarare kan utgöra ett krigsbrott och att de strider mot internationell lag.

Herrens motståndarmé

Det är oklart vem som kan ha utfört attacken och ingen har tillsvidare tagit på sig skulden för den.

Den ökända terrorgruppen Herrens motståndsarmé har varit aktiv i området där attacken utfördes.

FN:s fredsbevarande operation Minusca omfattar 12 500 personer.

Styrkan bildades år 2013 efter att den muslimska rebellalliansen Séléka drev landets förra, kristna president François Bozizé från makten.

Utbrett missnöje med FN

Centralafrikanska republiken, som hör till världens fattigaste länder, har plågats av sekteristiskt våld sedan Bozizé störtades.

Rebellerna upprättade sitt eget styre och gjorde sig skyldiga till omfattande övergrepp på kristna innan de drevs ut från huvudstaden.

Sélékamilisen har fortsatt att härja på landsbygden och FN har fått kritik för att inte ha stoppat den trots sin massiva närvaro med nära 13 000 soldater i landet.

FN-soldater anklagas för sexuella övergrepp

FN stöder nu den nye presidenten Faustin-Archange Touadera, men Minusca har under det senaste halvåret också plågats av anklagelser om sexuella övergrepp på civila.

Motståndet mot FN-styrkan har lett till våldsamma, dödliga protester i huvudstaden Bangui.

- Vi har sett att deras operation inte är till någon nytta och det är bättre om de bara åker iväg, säger Didier Fabrice Balandegue som deltog i en demonstration i höstas.

Flera medborgarrättsgrupper har anslutit sig till ett upprop där man kräver att fredsbevararna lämnar landet och att armén får beväpnas igen för att ta över säkerheten i landet.

Läs också