Hoppa till huvudinnehåll

Ingen vet hur många som jobbar på trettondagen

Byggarbetare river ner gamla väggar i ett hus.
Byggarbetare river ner gamla väggar i ett hus. Bild: Yle/Minna Almark bostadshus,lägenheter,renovering,byggarbetsplatser,sunpark,Pojo, Raseborg

För en del är trettondagen hädanefter en vanlig jobbdag, men de är inte särskilt många, lyder en bedömning från Arbets- och näringsministeriet. Det finns bara bedömningar, för ingen kontrollerar hur arbetsplatserna genomför den överenskomna förlängningen av arbetstiden.

Vid många av Folkpensionsanstaltens kontor lyser flitens lampa på trettondagen, eftersom FPA hör till de arbetsplatser som genomför det så kallade konkurrenskraftsavtalet genom att göra den här dagen till arbetsdag. Det verkar vara en sällsynt lösning bland flera alternativ.

De segslitna förhandlingarna om hur finländarnas arbetstid ska förlängas med 24 timmar per år resulterade nämligen i att arbetsgivarna och arbetstagarna får komma överens om saken, antingen i kollektivavtalen eller lokalt på arbetsplatserna.

Flera alternativ finns

En möjlighet är att arbetstiden förlängs med sex minuter per dag, en annan att arbetstagarna får tre hela arbetsdagar till per år - vilka dagar som helst.

En tredje lösning är att som FPA slå fast att det är just helgdagar som trettondagen som blir nya jobbdagar. Under förhandlingarna var ett förslag att den här lösningen skulle gälla alla och att trettondagen och Kristi himmelsfärdsdag slopas som helgdagar, men så blev det alltså inte.

Ingen för bok

Vid Arbets- och näringsministeriet bedömer man att bara få arbetsplatser har gjort just trettondagen till jobbdag.

Ministeriets samarbetsombudsman Harri Hietala säger att ingen registrerar hur de olika arbetsplatserna genomför arbetstidsförlängningen. Myndigheterna har bara medierapportering att ty sig till.

Det här är enligt Hietala ingen problem. I det här skedet behöver myndigheterna inte informationen.

Om ett par månader har man ändå för avsikt att utreda hur konkurrenskraftsavtalet genomförs i de 170 olika kollektivavtalen. Då får man veta en del, men inte allt, eftersom en tredjedel av arbetsplatserna har avtalat om saken lokalt.