Hoppa till huvudinnehåll

Monument över sexslavar orsakar kris mellan Japan och Sydkorea

Japan har kallat hem sin ambassadör i Sydkorea som protest mot en omstridd staty i den sydkoreanska staden Busan.

Bronsmonumentet som föreställer en kvinna i traditionella kläder är ett minnesmärke över de koreanska kvinnor som tvingades arbeta som sexslavar på japanska bordeller under andra världskriget.

Statyn restes på nyårsafton utanför det japanska konsulatet i Busan.

Majoriteten av de kvinnor som måste arbeta som sexslavar var koreanskor, men också kvinnor från andra länder i Asien tvingades till sexslaveri.

Statssekreterare Yoshihide Suga sade i Tokyo att statyn bryter mot det avtal som Japan och Sydkorea har i tvisten om de kvinnliga sexslavarna, och att relationerna mellan länderna påverkas negativt.

Enligt Suga fryser Japan också de förhandlingar om ekonomiskt samarbete som har fört med Sydkorea.

Sydkoreas utrikesministerium beklagar Japans beslut.

Långvarig tvist

Frågan om sexslavar har överskuggat relationerna mellan länderna i flera år. År 2015 slöt länderna ett avtal som skulle lösa tvisten, ett avtal som ogillas av många i Sydkorea.

Statyn i Busan restes på årsdagen av avtalet. Polisen avlägsnade den först, men den sattes tillbaka med de lokala myndigheternas godkännande.

Kim Bok-dong och Gil Won-Ok tvingades arbeta som sexslavar för japanserna under andra världskriget.
Kim Bok-dong och Gil Won-Ok som tvingades arbeta som sexslavar deltar i protest vid staty i Seoul 4.1.2017. Kim Bok-dong och Gil Won-Ok tvingades arbeta som sexslavar för japanserna under andra världskriget. Bild: EPA/ JEON HEON-KYUN protester,statyer,sexslavar,Sydkorea,Seoul

En liknande staty finns i Sydkoreas huvudstad Seoul, nära den japanska ambassaden. Den restes år 2011.

Det är oklart hur många kvinnor som tvingades arbeta som sexslavar. Enligt sydkoreanska aktivister var de så många som 200 000.