Hoppa till huvudinnehåll

Nytt fängelseupplopp i Brasilien - tiotals döda

Begravning av offer för fängelseupploppet i Manaus, Brasilien. 4.1.2017
Begravning av offer för fängelseupploppet i Manaus, Brasilien. 4.1.2017 Begravning av offer för fängelseupploppet i Manaus, Brasilien. 4.1.2017 Bild: EPA/NATHALIE BRASIL Brasilien,Upplopp,fångar,fängelse,jordfästningar

Bara några dagar efter en fängelsemassaker i delstaten Amazonas, rapporterar brasilianska myndigheter att åtminstone 33 fångar dödats i ett upplopp i delstaten Roraimas största fängelse.

De brasilianska myndigheterna har än så länge inte avslöjat detaljerna om upploppet i Monte Christo-fängelset i Roraima, men åtminstone 33 fångar ska ha dödats där under natten till fredagen.

I samma fängelse dödades tio fångar i en uppgörelse mellan rivaliserande knarkgäng i oktober.

Enligt lokala medier ska en del myndigheter ha beskyllt brottssyndikatet PCC (Primeiro Comando da Capital) för nattens våldsamheter i Monte Christo-fängelset.

I Manaus bad anhöriga till fångar utanför bårhuset, i väntan på nyheter om sina söner och män 3.1.2017
I Manaus bad anhöriga till fångar utanför bårhuset, i väntan på nyheter om sina söner och män 3.1.2017 I Manaus bad anhöriga till fångar utanför bårhuset, i väntan på nyheter om sina söner och män 3.1.2017 Bild: EPA/NATHALIE BRASIL Brasilien,kravaller,fängelse

Många medlemmar av samma kriminella gäng dödades i ett gängbråk förra söndagen på anstalten Compaj (Complexo Penitenciáro Anísio Jobim) i Manaus, i granndelstaten Amazonas.

Då utpekades brottssyndikatet Família do Norte som den andra parten i sammandrabbningen.

Ett 60-tal fångar dog i den uppgörelsen och brasilianska säkerhetsexperter förutspådde nya våldsamheter efter det. Det är oklart om det är just de två nämnda gängen som deltog också i nattens sammandrabbning i Monte Christo-fängelset.

Brasilianska fängelser är ofta svårt överbefolkade och olika kriminella gäng kontrollerar olika delar av verksamheten och kan idka ett slags självstyre inne i fängelserna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes