Hoppa till huvudinnehåll

Drama väntar i monsterbacken – Pärmäkoski har slagläge

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski tog sig framåt i fältet efter sitt fall. Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Det skulle bli Krista Pärmäkoskis trumfkort i Tour de Ski. Då ramlade hon. I stället var det Anne Kyllönen som visade framfötterna på paraddistansen.

Efter ett panglopp i fredagens korta fristilslopp skaffade sig Krista Pärmäkoski ett utmärkt läge inför helgens avslutning av Tour de Ski. Finländskan knappade in och var en dryg halvminut från totalledaren Heidi Weng inför lördagens lopp i touren.

Ett klassiskt lopp över tio kilometer stod på programmet – en finländsk favoritsträcka. Tävlingen avgjordes med masstart och den började katastrofalt för Pärmäkoski.

Redan på det första av de fyra varven i Val di Fiemme stod Pärmäkoski på öronen. I en trixig nedförsbacke ramlade hon och tappade position.

Norskorna vallade bort sig

Pärmäkoski fick slita en hel del för att ta sig tillbaka in i matchen om tätplaceringarna. Ut på det sista varvet hade hon ändå tagit sig framåt – tillsammans med ett gäng lagkamrater.

Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen och Aino-Kaisa Saarinen fanns med i tätgruppen – en tätgrupp där Norges toppåkare Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg hade problem.

Norskorna hade bakhala skidor och tappade kontakt. Framför allt totaltvåan Östberg fick slita ont. Weng plågade sig och hängde med hyfsat.

Nilsson rusade till seger

När loppet avgjordes hade Weng inget att sätta emot. I stället var det tourtrean Stina Nilsson som ökade tempot och ryckte. Hon rusade upp för de sista motluten och tog segern.

Bakom svenskan gjorde Kyllönen en urstark insats. Hon hakade på Nilsson längst och tog säsongens bästa världscupplacering. Charlotte Kalla, som också föll på det första varvet, tog tredjeplatsen.

Pärmäkoski slet tappert och åkte i mål som fyra. Därmed tog hon in på norskorna i totalställningen. Östberg tappade över en minut till Nilsson.

Nu väntar ett riktigt drama i söndagens avslutning av Tour de Ski. Allt kommer att avgöras i klättringen uppför den omtalade slalombacken. Där har Pärmäkoski ett fint läge att ta karriärens första pallplats i Tour de Ski.

Totalställningen efter 6/7 etapper:

1) Stina Nilsson 1.53.45,9
2) Heidi Weng + 19,2
3) Krista Pärmäkoski + 53,9
4) Ingvild Flugstad Östberg + 1.23,3
5) Jessica Diggins + 1.56,3
6) Julia Tjekaleva + 3.16,6
7) Nathalie von Siebenthal + 3.30,4
8) Anne Kyllönen + 3.46,8
9) Charlotte Kalla + 3.47,9
10) Kerttu Niskanen + 3.51,4

Läs också

Nyligen publicerat - Sport