Hoppa till huvudinnehåll

Harakka vill förnya partiet, Rinne vill riva upp vårdreformen

SDP:s ordförandekandidater debatterar.
SDP:s ordförandekandidater debatterar. Bild: yle Finlands Socialdemokratiska Parti,ordförandekandidater

Socialdemokratiska partiets ordförandekandidater mötte upp till debatt i Kuopio på lördag. De tre kandidaterna diskuterade bland annat vårdreformen, utbildningsfrågor och partiets tillstånd.

Kandidaterna var eniga om att en medveten satsning på utbildning är det enda sättet att få till stånd ekonomisk tillväxt i Finland, skriver Yle Uutiset.

Riksdagsledamot Timo Harakka anser att partierna borde förbinda sig vid en så kallad utbildningsmiljard under nästa regeringsperiod för att kompensera nedskärningar som den nuvarande och den föregående regeringen gjort.

- Om vi inte kan vara billigast måste vi vara bäst, sade Harakka.

Initiativet får stöd av de två andra kandidaterna, nuvarande ordförande Antti Rinne och den andra utmanaren, riksdagsledamoten Tytti Tuppurainen.

- Man måste satsa på utbildning, och jag avser inte enbart den högsta utbildningen. Dessutom måste man satsa på småbarnsfostran, sade Tuppurainen.

Rinne: Vårdreformen inte grundlagsenlig

Ordförande Rinne håller fast vid sina tidigare uttalanden om att beslut inom ramen för vårdreformen kommer att återtas om Sdp blir regeringsparti.

- Vår egen modell än mycket bättre och enklare. Den grundar sig på service som kommuner producerar och ordnar, sade Rinne.

Rinne konstaterade att regeringens reformer till slut kommer att stöta på omfattande grundlagsproblem och att regeringen når en krispunkt inom ett halvt år om man håller fast vid vårdreformen i dess nuvarande form.

- Möjligt är att regeringen faller på grund av den här helheten, sade Rinne.

Harakka och Tuppurainen var inne på en mer försiktig linje.

- Jag skulle nog inte hota med att allt rivs upp. Men till regeringen säger jag ändå att gör inget oåterkalleligt. Vissa delar av reformåtgärderna kan vi godta, sade Harakka.

Den så kallade tvångsbolagiseringen av tjänster och landskapsförvaltningarnas plikt att ordna tjänsterna anses enligt alla kandidater vara de största problemen.

Hur mår partiet i dag?

Kandidaterna diskuterade också partiets nuvarande tillstånd.

Enkäter har visat upp fina siffror för partiet under den senaste tiden - men Tuppurainen anser att stödet kunde vara ännu större.

Harakka vill blicka mot framtiden och säger sig vara orolig för partiets låga stöd bland unga och unga vuxna i familjebildningsskedet.

– Endast 14 procent av finländarna ser Sdp som en nydanande resurs, sade Harakka.

Harakka efterlyser en gnista inom partiet som på ett tryggt sätt kunde förnya arbetslivet, socialskyddet och de ekonomiska strukturerna.

Rinne kontrade med att läget inte alls är så tröstlöst som Harakka försöker utmåla.

Tuppurainen påpekade att partiet har ett över hundra år långt förflutet som en förnyande samhällskraft.

Rinne är för närvarande favorit i ordförandekampen.

Texten är en omarbetad version av en artikel av Hannu Tikkala/Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes