Hoppa till huvudinnehåll

Se upp i trafiken: hala vägar, hårda vindar, sena tåg

Trafikkaos i snöyran.
Trafikkaos i snöyran. Bild: Yle/Linus Hoffman snöyra i åbo

Den som ska ut i trafiken ska ta det försiktigt under lördagen. Det varnas för dåligt väglag i hela landet. De senaste dagarnas tågproblem väntas också fortsätta.

Efter de senaste dagarnas stränga köld har temperaturerna nu börjat stiga i hela Finland. I väster kan temperaturen till och med närma kring noll under eftermiddagen, medan det i öster och norr är -2 till -10 grader.

Vinden gör ändå att kölden fortfarande känns bitande.

Meteorologerna varnar för mycket dåligt väglag i de österbottniska landskapen, och dåligt väglag i resten av landet.

Stigande temperaturer och hård vind är som bekant inget succérecept i trafiken, och då får soppan dessutom snö som extra krydda.

Ett snöfallsområde rör sig över Finland österut under lördagen och snöyra kan ställa till det också på vägarna. Det har snöat framförallt i väster under morgonen, men det blir uppehåll till eftermiddagen då snöfallet drar sig österut, säger jourhavande meteorolog Ari Mustala vid Meteorologiska institutet.

Meteorologerna varnar för mycket dåligt väglag i de österbottniska landskapen och sydvästra Lappland, och dåligt väglag i resten av landet, på grund av stigande temperatur, snöyra och hård vind.

- Väglaget är egentligen riktigt eländigt, säger Mustala till Yle.

Till havs blåser det också hårt och vågorna går höga. Det varnas för hårda sydliga eller sydvästliga vindar på alla havsområden. Dessutom finns en varning för svår sjögång på Bottniska viken där vågorna kan gå över fyra meter höga.

Mest blåser det på förmiddagen på Finska viken och Norra Östersjön. Vindarna börjar sedan mojna med början i väster.

Tågproblemen fortsätter

Det var problem i tågtrafiken hela trettondagen, och omkring en tredjedel av fjärrtågen var försenade.

Förseningarna har fortsatt under natten och morgonen. Flera tåg mellan Helsingfors och Lappland har under natten varit uppemot 50 minuter försenade.

Vid VR säger man på lördag förmiddag att fjärrtågstrafiken ännu inte helt återgått till det normala, men att riktningen är den rätta.

Fram till lördag eftermiddag ersätts tågtrafiken mellan Hangö och Karis med bussar och taxin på grund av ett tekniskt fel. Ett växelfel som beror på snöfallet försenar också närtågen i huvudstadsregionen.

VR förklarade på fredagen att åtminstone en del av förseningarna beror på en dominoeffekt förorsakad av den stränga kölden. Kölden ledde till tekniska problem, vilket i sin tur ledde till att tågturer drogs in eller försenades. Det här påverkade i sin tur de tåg som var igång och det tar tid innan trafiken helt har normaliserats.

"Söndagen blir en fin vinterdag"

Den som ännu inte har plockat fram skidorna och sparkstöttingen får ett läge på söndag. Då väntas fint vinterväder.

Ingen nederbörd är att vänta och temperaturen ser ut att variera mellan noll grader i väster och minus sju i öster, säger jourhavande meteorolog Ari Mustala vid Meteorologiska institutet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes