Hoppa till huvudinnehåll

Två år sedan Frankrike skakades av attacken mot Charlie Hebdo

Detalj ur satirtidningen Charlie Hebdos pärm
Detalj ur satirtidningen Charlie Hebdos pärm Bild: EPA/CHARLIE HEBDO/MAJORELLE PR Charlie Hebdo,Frankrike,veckomagasin,veckotidningar

På lördagen har det gått två år sedan Frankrike chockades av attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris.

Tolv människor dödades och tiotals skadades. Bland de döda fanns också tidningens chefredaktör och fyra karikatyrtecknare.

Vid halv tolv tiden på dagen den 7 januari 2015 tog sig bröderna Kouachi in på tidningens redaktion och öppnade eld. Den dödliga attacken varade bara i ungefär fem minuter.


Dådet ledde till stora manifestationer mot våld och för yttrandefrihet. Redan samma kväll deltog 100 000 personer i olika demonstrationer och president François Hollande utlyste en nationell sorgedag.

Personer tänder ljus till minnet av offren i Charlie Hebdo-massakern
Många tände ljus till minnet av offren i attacken mot Charlie Hebdo. Personer tänder ljus till minnet av offren i Charlie Hebdo-massakern charlie hebdo

Manifestationer hölls i Paris, Lyon, Rennes och Toulouse. Slagordet till stöd för yttrandefriheten och offren i attakcen ”Je suis Charlie” blev bekant också utanför Frankrikes gränser.

Attacken mot Charlie Hebdo troddes ha samband med att tidningen hade publicerat provokativt innehåll i riktat mot islam.

Radikaliserade bröder

De två bröderna Kouachi var franska medborgare med rötter i Algeriet. De hade radikaliserats under början av 2000-talet och umgicks med en grupp salafister.

Enligt vissa uppgifter hade den äldre brodern Saïd gått i träning i Jemen, men han ska ha svurit trohet till al-Qaidas gren i Syrien. Den yngre brodern, Chérif, hade suttit i fängelse för terrorverksamhet.

Läs mera:

Bröderna Kouachis väg till radikalism

De två bröder som misstänks för dödsskjutningarna på tidningen Charlie Hebdo i Paris på onsdagen har visat sig vara kända islamister. Redan före onsdagen var de väl kända bland amerikanska och franska myndigheter som bekämpar terrorism.


Efter en polisjakt som pågick i två dagar omringades bröderna i ett tryckeri nordost om Paris. De tog en person som gisslan.

Dramat i staden Dammartin-en-Goële slutade med skottlossning där bröderna dödades.


Samtidigt pågick ett annat gisslandrama i en judisk affär i östra Paris, där förövaren krävde fri lejd för bröderna. Det gisslandramat slutade med ytterligare fem döda.

Provocerande satirtidning

Charlie Hebdo är en etablerad fransk satirtidning som ofta publicerar polemiska teckningar och texter. Tidningen tecknar nidbilder av politiska makthavare, religiösa ledare och institutioner med makt.

Tidningen har ofta dragits inför rätta och år 2011 attackerades tidningen med Molotovcocktails och tidningens lokaler förstördes.

Läs mera:

Charlie Hebdo gör narr av allt extremt

Den vänstersinnade franska satirtidskriften Charlie Hebdo, vars redaktion utsattes för en dödlig attack på onsdagen, har systematiskt gjort narr av extrema rörelser och fenomen.

Läs också