Hoppa till huvudinnehåll

Ustiugov besegrad – Heikkinen har vittring på pallen

Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen. Matti Heikkinen. Bild: Lehtikuva Matti Heikkinen

Det blev inte en sjätte vinst i följd för Sergej Ustiugov i Tour de Ski, men ryssen har ett jätteläge att ta hem tävlingen. Efter lördagens masstart har även Matti Heikkinen ett fint läge inför avgörandet.

Vinterns Tour de Ski har tillhört en enda åkare. Sergej Ustiugov har dominerat från första stavtaget – och i söndagens avslutande jaktstart kommer ryssen att gå ut med ett stort försprång på över en minut.

Ustiugov hade tagit hem de fem första etapperna i touren inför lördagens klassiska masstarten. I loppet över femton kilometer fortsatte han att imponera.

Ryssen borrade på i täten under stora delar av loppet och hade greppet när det sista varvet inleddes. Martin Johnsrud Sundby tog ändå över den position och grillade sina motståndare rejält.

Heikkinen avslutade starkt

Sundby fick en lucka och norrmannen bara gick ifrån under den sista kilometern. I mål var han drygt två sekunder före Ustiugov.

Matti Heikkinen stod än en gång för en magnifik avslutning. Finländaren tog sig fram genom fältet och när åkarna vände in mot upploppet låg han tvåa.

Mot den spurtstarke Ustiugov kunde Heikkinen inte svara, men finländaren slutade trea och fick med sig fem bonussekunder. Han har ett utmärkt läge för att slåss om en pallplats i totalsammandraget när Tour de Ski avslutas med klättringen uppför en slalombacke på söndag.

– Det var en kamp mellan Norge och Ryssland i dag. De ville ha bonussekunderna. Loppet gick ändå i ett tufft tempo och det var en grym strid om pallplaceringarna. Till slut var ändå tillräckligt stark, säger Heikkinen.

Totalställningen efter 6/7 etapper:

1) Sergej Ustiugov 2.54.20,2
2) Martin Johnsrud Sundby + 1.11,9
3) Dario Cologna + 2.04,1
4) Matti Heikkinen + 2.32,9
5) Maurice Magnificat + 2.34,6
6) Alex Harvey + 2.42,5
7) Marcus Hellner + 2.54,5
8) Simen Hegstad Krüger + 3.51,3
9) Niklas Dyrhaug + 4.36,6
10) Francesco de Fabiani + 4.36,9
---
27) Perttu Hyvärinen + 8.53,7