Hoppa till huvudinnehåll

Heikkinen kroknade i touren – missade pallen

Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen. Bild: Lehtikuva Matti Heikkinen

Matti Heikkinen hade vittring på pallen i Tour de Ski, men satsningen i den ohyggliga slalombacken gav inte effekt. Längst fram kunde ingen röra på Sergej Ustiugov.

För ett år sedan gjorde Matti Heikkinen en fullständigt magnifik klättring under avslutningen av Tour de Ski. Därför fanns det en del förväntningar i luften när finländaren åkte iväg för att jaga Dario Cologna och en tredjeplats i touren.

Heikkinen, Maurice Manificat och Alex Harvey bildade en stark trio och de tre inledde jakten på Cologna, som gick ut ungefär trettio sekunder före Heikkinen, i slalombacken. Harvey tvingades ge sig rätt tidigt, men Heikkinen och Manificat körde på och tog in tid på Cologna.

När det blev riktigt brant fick även Heikkinen vika in kepsen. Manificat jagade vidare och hann ikapp Cologna. De två gjorde upp om tredjeplatsen. I ett sista ryck lyckades Cologna ändå säkra tredjeplatsen.

För Heikkinens del blev det en femteplats. Finländaren bet ihop och höll undan för Marcus Hellner.

Längst fram hade Sergej Ustiugov ett kanonläge efter alla sina segrar under tourens gång. Martin Johnsrud Sundby försökte förgäves ta in tid. Den unge ryssen korsade mållinjen som överlägsen etta före Sundby.

Resultat, Tour de Ski efter 7/7 etapper:

1) Sergej Ustiugov 30.27,7
2) Martin Johnsrud Sundby + 1.02,9
3) Dario Cologna + 1.19,1
4) Maurice Manificat + 1.26,9
5) Matti Heikkinen + 1.31,3
6) Marcus Hellner + 2.05,8
7) Alex Harvey + 2.39,7

Tidigare segrar i Tour de Ski:

2016: Martin Johnsrud Sundby
2015: Petter Northug
2014: Martin Johnsrud Sundby
2013: Alexander Legkov
2012: Dario Cologna
2011: Dario Cologna
2010: Lukas Bauer
2009: Dario Cologna
2008: Lukas Bauer
2007: Tobias Angerer