Hoppa till huvudinnehåll

Heikkinens hälsning efter touren: "Har tagit stort kliv framåt"

Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen pustade ut en lång stund efter målgången. Matti Heikkinen. Bild: Lehtikuva Matti Heikkinen

Mjölksyran och dagsformen stoppade Matti Heikkinens pallchanser i Tour de Ski. Ändå är han oerhört nöjd med var han står just nu. ”Jag tar med mig allt från den här touren.”

Han är inte känd för att vara en man som tar till överdrifter. Men när Tour de Ski ska sammanfattas är Matti Heikkinen ovanligt tydlig med vad han tycker.

– Det här var sju lyckade tävlingar, sju jämna insatser. I dag gav jag precis allt som jag hade. Det finns inget att spekulera om efter det här, säger Heikkinen i Yles intervju.

– Som helhet har jag tagit ett stort kliv framåt som skidåkare. Den här lyckade touren och egentligen hela upptakten på säsongen har byggt en bra grund inför VM i Lahtis.

Det är svårt att inte hålla med honom. Finländaren har radat upp fina placeringar sedan världscupen startade i Ruka i slutet av november. Trots att Heikkinen har ett individuellt VM-guld på meritlistan från 2011, är den pågående säsongen hans bästa i karriären.

"Fick betongben"

Heikkinen plockar fram ett lopp i touren som understryker det.

– Lördagens masstart var ett steg åt helt rätt håll i min karriär. Under väldigt hård press kunde jag – trots att jag var trött – prestera väldigt bra.

Söndagens lopp avgjordes i den brutala klättringen i en slalombacke. Heikkinen tappade kontakten med Maurice Manificat en bit in i backen och där gick också tåget för att vara med och kriga för en pallplats. Trots det var han riktigt snabb i loppet.

– Det gick lite för snabbt för min dagsform. Jag tvingades spänna bågen för hårt och jag fick betongben. Jag var nästsnabbast i dag, men jag måste klara av att åka ännu fortare, säger tourfemman.

”Tar med mig allt”

Efter den intensiva touren lär det bli en tävlingspaus för Heikkinens del. FM i Keuruu i början av februari är nästa troliga tävlingsanhalt.

– Vi har redan ritat upp programmet för de kommande veckorna. Vi ska jobba smart med tanke på VM. Nu ska vi bygga upp formen.

Efter hans överlägset bästa Tour de Ski-insats är det inga problem att fortsätta satsningen mot hemma-VM.

– Jag tar med mig allt från den här touren.