Hoppa till huvudinnehåll

Pälsfarmare tror på bättre tider

Vit mink i bur.
Vit mink i bur. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist vit mink

På söndag börjar Kopenhagen Furs minkauktion i Köpenhamn och pälsfarmaren Tobias Andersson från Oravais tror att priserna kan börja stiga på nytt. Efterfrågan har ökat medan produktionen minskat, säger Andersson.

Det har varit tuffa tider för pälsfarmare, bland annat på grund av överutbud och billiga oljepriser.

När minkauktionen i Köpenhamn börjar på söndagen så är förväntningarna ändå optimistiska. Tobias Andersson, pälsfarmare i Oravais, tror på en lätt stigande trend för priserna på mink.

- Efterfrågan har ökat, produktionen minskat och överutbudet är bortköpt, säger Andersson.

Tobias Andersson.
Tobias Andersson hoppas på stigande priser. Tobias Andersson. Bild: YLE/Sofi Nordmyr tobias andersson

När priserna på skinn var höga för några år sedan så ökade produktionen, fram för allt i Kina, men när priserna sjönk igen så försvann många av de nya aktörerna och produktionen minskade, förklarar Andersson.

- Dessutom har pälsindustrin gynnats av modeindustrin, vilket har ökat konsumtionen och efterfrågan på pälsar, säger Andersson.

Dick Sundqvist, från Kopenhagen Fur, säger att för pälsfarmarnas skull så borde priserna åtminstone hållas på samma nivå som de var i september, men helst stiga. Det är främst efterfrågan från Asien som är viktig.

Auktionen i Köpenhamn pågår från söndag till onsdag.

  • Ny flyglinje mellan Vasa och Helsingfors startar i höst

    Den nya linjen kommer att gå två gånger i veckan.

    Den nya linjen mellan Vasa och Helsingfors kommer att gå två gånger i veckan och trafikeras av flygbolaget Norwegian. Det har en stor betydelse för Vasaregionen, säger Peter Källberg, projektchef på Vasaregionens utveckling Vasek.

  • Japans kronprinspar besöker Fiskars

    Paret ska ta del av den finska hälsovården och kulturen.

    Det japanska kronprinsparet är i Finland den 2-5 juli och träffar president Sauli Niinistö och Jenni Haukio på Gullranda i Nådendal den 3 juli. De åker även till Fiskars under sitt Finlandsbesök.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten