Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski efter succén: ”Betyder mycket”

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski var jublade glad efter andraplatsen i Tour de Ski. Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski har missat pallen i Tour de Ski med knapp marginal i flera år. Nu fick hon sin framgång. "Det här var min lättaste tour”, säger hon.

Totalsegern i Tour de Ski var aldrig nära för Krista Pärmäkoski. Heidi Weng gjorde processen kort med sina motståndare under den sista etappen och vann överlägset, men bakom klättrade Pärmäkoski övertygande uppför slalombacken.

När hon kom ikapp svenskan Stina Nilsson var taktiken klar.

– Jag visste att det inte lönade sig att åka bakom henne för länge. Farten hade bedarrat och Stina hade kunnat vila. Jag ville göra omkörningen direkt, säger Pärmäkoski i Yles intervju.

"Hade en väldigt bra dag"

Det gick hur bra som helst. Pärmäkoski kunde relativt obehindrat korsa mållinjen som totaltvåa och samtidigt kvitterade hon ut prispengar på nästa 50 000 euro.

– Jag hade en väldigt bra dag. I dag hade jag rätt inställning för att kämpa. Tidigare år har jag varit trött i det här skedet av touren, men nu påverkade inte tidigare tävlingar de sista etapperna.

– Det här var min lättaste tour. Jag gjorde jämna insatser. Jag klappade aldrig igenom.

Huvudmålet i februari

VM på hemmaplan i februari är givetvis Pärmäkoskis stora mål den här säsongen, men efter den första pallplatsen i Tour de Ski sticker hon inte under stol med att känslan är härlig.

– Det känns väldigt bra. Det betyder mycket för mig. Det här är en helt annan typ av tävling än ett VM, där det handlar om enskilda tävlingar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport