Hoppa till huvudinnehåll

AG Karlsson: Vårens utmaningar i politiken - skärgårdstrafik, vägar och val

Yles reporter AG Karlsson
Yles reporter AG Karlsson Bild: Mikael Crawford/Yle ag karlsson

Den politiska våren blir utmanande för både regering och opposition. Reformerna tär på förtroendet för regeringen, där Sannfinländarna kämpar med dåliga opinionssiffror. Socialdemokraterna och De gröna förbereder sig för ordförandeval och det ser ut att bli kamp om ordförandeskapet också inom Sannfinländarna.

Statsminister Juha Sipiläs (C) avslutning på fjolåret var inte optimal. Det blev uppståndelse kring hans roll i beslutsfattandet om finansiering av gruvan Talvivaara. Samtidigt fördes en diskussion om hans förhållande till rundradiobolaget Yle, där en del tycker att chefskapet tar order från regeringen.

Sipilä kritiserades igen av ledarskribenter för att inte förstå sig på hur samhället och politiken fungerar. Huruvida det blir någon förändring i Sipiläs stil att leda återstår att se.

För långt från rötterna

Inom Centern finns det röster som tycker att innehållet i regeringens politik är för avlägset partiets rötter.

Trafik- och kommunikationsminister Anne Berners planer för vägarna och skärgården får många att resa ragg. Frågan är hur länge Berner får husera innan partifolket börjar visa missnöje.

Med ett kommunalval i april är prat om att bolagisera trafiklederna och införa klientavgifter på vägarna inte populärt.

SDP vill undvika tvekamp

Socialdemokraterna väljer partiordförande i början av februari. Partiet vill till varje pris undvika kaoset från det förra ordförandevalet. Då utmanade Antti Rinne sittande ordföranden Jutta Urpilainen i ett val som rev upp djupa sår bland anhängarna.

Den här gången finns tre kandidater: Antti Rinne, Tytti Tuppurainen och Timo Harakka. Tre är bättre än två ur partiets synvinkel eftersom valet då inte behöver bli en bitter kamp två kandidater emellan.

Socialdemokraternas popularitetssiffor är dessutom goda, vilket gör att partifolket är lite mindre surt än vid det förra ordförandevalet.

Gröna vill bli stora

De grönas partiordförande Ville Niinistö har fått mycket synlighet i oppositionen, men partiets regler tvingar honom att avgå i sommar.

De gröna är populära bland unga människor i städerna och partiet vill omsätta det mer i form av röster i val. Det förutsätter en ny ordförande som inte irriterar allt för mycket.

Hittills har ordförandekampen närmast väckt förundran både utanför och inom partiet. Riksdagsledamoten Outi Alanko-Kahiluoto var en tänkbar kandidat. Hon ställer inte upp eftersom hon upplever att Niinistö stöder riksdagsledamot Emma Kari. Kari har ändå inte meddelat om en kandidatur.

Vad gör Timo Soini?

EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho har sagt att han med stor sannolikhet ställer upp som ordförandekandidat för Sannfinländarna. Enligt Halla-aho är många på fältet missnöjda med partiets invandringspolitik.

Vad partiets skapare och hittills självskrivna ledare Timo Soini gör är oklart.

Om Soini vill fortsätta som ordförande kan det bli en sur kamp om ordförandeskapet i sommar. Om Halla-aho tar över blir det utmaningar både för partiet och regeringen. Halla-aho och hans politik faller inte alla i smaken.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes