Hoppa till huvudinnehåll

Ingen simbassäng av kondensvatten i Smedsby

Simskola i Britas november 2015
Simskola i Britas november 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan britas simhall,Britas

Att det blir någon simbassäng i Korsholm av det möjliga kondensvattnet från Westenergy är inte realistiskt. Det säger VD Olli Alhoniemi. Under våren hoppas man kunna ge besked om det alls blir någon investering som möjliggör utvinningen av kondensvattnet.

Korsholms styrelseordförande Michael Luther (SFP) lämnade för ett par månader sedan in en motion om en simbassäng i Smedsby som skulle vara i bruk året runt. Vattnet skulle komma från Westenergy.

39 av 42 fullmäktigeledamöter skrev på direkt.

"Osannolik nödlösning"

Men man hade lite väl bråttom i sin iver. På Westenergy säger VD Olli Alhoniemi att en bassäng skulle vara en osannolik nödlösning.

Westenergy har ännu inte ens bestämt om man ska investera i det system som krävs för att öka värmeåtervinningen och utvinna kondensvatten ur det som man släpper ut ur skorstenen.

Mycket hänger på Vasa Elektriska och deras behov av tilläggsvärme. Där har man inte heller kommit fram till något beslut. Alhoniemi tror att man har en tydligare bild av läget senare under våren.

- Om Vasa Elektriska inte har behov av tilläggsvärme så måste vi ta oss en ny funderare kring investeringen och då bara ur vår egen synpunkt, säger Alhoniemi.

Kondensvattnet för eget bruk

Om det blir en investering och det uppstår kondensvatten är det dessutom troligt att den allra största delen förbrukas av Westenergy själv och Stormossen.

- Kommunstyrelsen har dragit för stora växlar på det här. Vi försöker i första hand utnyttja kondensvattnet för eget bruk, säger Olli Alhoniemi.