Hoppa till huvudinnehåll

Irakiern Samer får stanna – Förvaltningsdomstolen näpser Migrationsverket

Ali från Irak tittar på sitt beslut
I somras väkte Samers fall bestörtning - nu får han stanna. Ali från Irak tittar på sitt beslut Bild: Yle/Johan Gullmets asylsökande

Helsingfors förvaltningsdomstol har ändrat ett uppmärksammat beslut att avvisa en irakier. Samtidigt underkänner man Migrationsverkets tolkning att Bagdad är en trygg stad för interna flyktingar.

I somras nekade Migrationsverket irakiern Samer skydd trots att man erkände att han förföljdes av terrornätverket Islamiska staten. IS hade bland annat sprängt hans hus i hemstaden Mosul.

Migrationsverket ansåg ändå att det skulle vara tryggt för Samer som är sunnimuslim att bosätta sig i vissa delar av Bagdad där sunnier inte är hotade.

Förvaltningsdomstolen förkastar nu beslutet och säger att inget tyder på att han skulle vara trygg i Bagdad.

Man hänvisar bland annat till riktlinjer från FN:s flyktingorgan UNHCR som slår fast att det inte finns förutsättningar för intern flykt inom Irak. Särskilt säger man att situationen i shiadominerade Bagdad är svår för sunnimuslimer som flytt från IS.

Samer hoppas på samma beslut för sina vänner

Samer som nu jobbar vid ett bibliotek är lättad. Han säger också att förvaltningsdomstolens utslag väcker hopp hos andra.

- Jag har några vänner i samma situation. Enligt Migrationsverket borde de också åka till Bagdad. Jag berättade för dem om det nya beslutet och det väcker förstås hopp.

Nu säger Samer att han äntligen har fått en plats han kan kalla för ett hem.

- Jag är arkitekt. Nu ska jag försöka få behörighet för mitt yrke här i Finland.

Enligt förvaltningsdomstolen bör Samir beviljas asyl eller åtminstone uppehållstillstånd på grund av individuella mänskliga orsaker.

Samer är en av många sunnimuslimska irakier från Mosul som fått sina negativa asylbeslut ändrade i förvaltningsdomstolen sedan senhösten. Vid Migrationsverket säger man att man nu följer domstolens linje när nya liknande fall prövas.

Förvaltningsdomstolens beslut har publicerats av sajten migrileaks.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes