Hoppa till huvudinnehåll

Ny naturskola i Åboland har skärgårdsmiljön i fokus

Frostbitna lingon och renlav i skogen.
Frostbitna lingon och renlav i skogen. Bild: Yle/Linus Hoffman lingon,bär,Mossor,skog,renlav,renlavar,Grå renlav

Natur och Miljö har startat en ny naturskola i Åboland. Under vårterminen ska de första grupperna få bekanta sig med skärgårdsnaturen.

Naturskolan samarbetar med kommunerna i regionen och kommer att arrangera naturskoldagar på svenska för grundläggande utbildningen och dagvården i Åbo, S:t Karins, Kimitoöns kommun, Pargas och Salo.

- Natur & Miljö har redan i 30 år haft naturskoleverksamhet på andra håll i landet men inte i Åboland, så nu tyckte vi det var dags att börja också här, berättar naturskolans lärare Emilia Nordling.

Nordling började jobba i november 2016 och under vårterminen blir det dags för de första naturskoldagarna. Då besöker naturskolläraren olika skolor och daghem i regionen och går ut i skog och mark tillsammans med barnen och deras lärare.

- Då går man ut med gruppen i närmiljön för några timmar eller en hel dag. Och visst ska vi också ta ut grupper lite längre bort, och se något lite annorlunda än det som finns precis bredvid skolan, berättar Nordling.

Emilia Nordling.
Naturskollärare Emilia Nordling. Emilia Nordling. Bild: Yle/Lotta Sundström åbolands naturskola

Under naturskoldagen sker inlärningen på ett annat sätt än inne i klassrummen.

- Det blir att arbeta med hela kroppen och alla sinnen. Vi har ganska mycket spel och lekar, och olika uppgifter där man faktiskt får känna, se och dofta på det som finns i miljön, säger Nordling.

För de allra yngsta barnen varvas naturupplevelsen med sagor. Det är inte bara barnen som ska få nya upplevelser. Tanken är att naturskolan ska ge lärare och dagvårdspersonal inspiration och stöd för fortsatt undervisning utomhus. Enligt Natur och Miljö ska naturskolans undervisning basera sig på de lokala läroplanerna och planerna för småbarnspedagogiken.

- Vi vill gärna bidra med nya idéer och vara ett stöd också för de lärare som kanske inte tidigare varit så vana att jobba utomhus, säger Nordling.

Skärgården är ett övergripande tema för Åbolands naturskola.

- Visst kommer vi att jobba på ganska liknande sätt som vid Natur och Miljös andra naturskolor, men speciellt betona skärgårdsnaturen. I och med att naturskoldagarna ordnas i elevernas egen närmiljö, så är det också den som ska sätta prägel på undervisningen. Eleverna ska få bli bekanta med och lära sig att trivas i sin egen närmiljö.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland