Hoppa till huvudinnehåll

Om vargen kommer är hunden chanslös

Varg i det fria på vintern
Varg i det fria på vintern Bild: YLE rovdjur

Våra jakthundar är chanslösa då de stöter på en varg. På områden där det rör sig större rovdjur har man försökt sig på olika lösningar för att skydda hundarna men ännu har ingen hittat de vises sten. Det bästa är att hålla hundarna inomhus om man vet att det finns stora rovdjur i omgivningen. Martin Hägglund i Angelniemi blev av med sin jakttax i höstas då en varg smög sig in på gården.

Under hösten har det också här i våra trakter ordnats olika sammankomster där man sökt lösningar på hur man kunde skydda sina hundar mot större rovdjur på deras revirområden eller i närheten av dem.

Till de större rovdjuren hos oss räknas vargen, björnen, järven och lodjuret.

I Karelen där de större rovdjuren är vanligare än här har många satsat på vargstängsel men i våra trakter verkar sådana lösningar aningen överdrivna i och med att de farliga rovdjuren är mer sällsynta.

På rovdjurstäta områden kan man få statsstöd för att skydda sina nyttohusdjur, men det kan man inte räkna med i våra trakter.

För att veta om det finns rovdjur i trakten kan viltkameror vara till hjälp och då gäller det att försöka hålla djuren inne.

En järv
Järv. En järv Bild: EPA/Lars Epstein järv

Taxen rymde efter vargen

Martin Hägglund i Angelniemi berättar att hans tax var i en inhägnad på gården då en varg kom på besök.

Hunden grävde sig under inhägnaden, rymde iväg efter vargen och föll offer för den. På kvällen hittade familjens andra hund den döda taxen alldeles i närheten av gården.

I det skedet var det oklart om det varit en varg eller ett lodjur som varit på besök, men det har senare konstaterats att det var en varg.

Martin Hägglund, som är ordförande för viltrådet i Egentliga Finland, säger att det antagligen handlade om en ung varg som söker sitt eget revir.

Sådana vargars beteende är svårt att förutse eftersom de kan röra sig hundratals kilometer innan de hittar sin plats.

Det ovanliga i sammanhanget är i alla fall att vargen vågade sig så nära inpå husknuten.

Till all lycka är dylika tillbud ganska ovanliga i våra trakter. Tidigare i år hade en hund i Egentliga Finland dött efter att ha skadats av rovdjur. I norra Karelen drabbas ett 40-tal hundar årligen.

Börje Ådahls trätax
Börje Ådahls trätax Bild: YLE / Mathias Gustafsson börje ådahl

Läs också