Hoppa till huvudinnehåll

Rekordstor konstförfalskningshärva i tingsrätten

Konstförfalskningar
Verk av konstnärerna Ilkka Lammi och Fernard Léger hör till dem som förfalskats och sålts. Konstförfalskningar Bild: Centralkriminalpolisen fernard léger

I dag börjar rättegången i Finlands genom tiderna största konstförfalskningshärva i Helsingfors tingsrätt. Sjutton personer står åtalade för brott.

Omfattningen av konstförfalskningen är inte exceptionell bara ur ett finländskt perspektiv utan stor också med europeiska mått mätt. Centralkriminalpolisen har utrett fallet sedan år 2009 och åtalspunkterna i rättegången är omkring hundra. De flesta av åtalspunkterna gäller grovt bedrägeri.

Det handlar om minst tiotals, kanske ända upp till hundra förfalskade konstverk som har sålts som äkta. Det är verk signerade bland andra Henri Matisse, Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt och Ellen Thesleff.

Förfalskning av Edelfelts signatur.
Den här signaturen av Albert Edelfelt visade sig vara en förfalskning. Förfalskning av Edelfelts signatur. förfalskning,konst,konstverk,signaturer,Edelfelt

Konstverken misstänks systematiskt ha sålts för över tio miljoner euro under flera års tid. Dessutom gäller åtalet också en del äkta konstverk som misstänks ha sålts till överpris.

Flera konstkännare inblandade

Sammanlagt står sjutton personer åtalade och flera av dem är inflytelserika personer inom konst- och auktionsvärlden i Finland. De misstänks för grovt bedrägeri, grov förskingring eller grov penningtvätt. Som mest yrkar åklagaren på sju års ovillkorligt fängelse.

Behandlingen i Helsingfors tingsrätt väntas ta ända fram till slutet av oktober.