Hoppa till huvudinnehåll

Sverige vill ytterligare fördjupa försvarssamarbetet med Finland

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist
Försvarsminister Peter Hultqvist Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Peter Hultqvist,Försvarsministerium,Sverige,sveriges försvarsminister peter hultqvist

Den svenske försvarsministern Peter Hultqvist betonar ett fördjupat försvarssamarbete med Finland, vid den årliga försvarskonferensen i Sälen i Sverige.

Hultqvist vill utreda på vilket sätt samarbetet med Finland kunde fördjupas. Enligt honom stabiliserar samarbetet mellan Finland och Sverige läget i Östersjöområdet.

Andra viktiga områden är Gotlands försvar, granskning av Sveriges krigstida organisation och militärkapacitet, förbättra underrättelseverksamheten, cyberattackerna, och att förstärka försvaret överlag.

Hultqvist konstaterade också eftertryckligt att Sverige inte blir medlem i Nato. Han säger att det i en instabil tid är bäst att hålla fast vid den utstakade linjen.

Hultqvist sade också att säkerhetsläget har försämrats. Flyktingsituationen, Rysslandsrelationerna, de populistiska partiernas frammarsch, den osäkerhet som Brexit förorsakar är faktorer som utmanar sammanhållningen inom EU.

Läs också