Hoppa till huvudinnehåll

Sverige vill ytterligare fördjupa försvarssamarbetet med Finland

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist
Försvarsminister Peter Hultqvist Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Försvarsministerium,Peter Hultqvist,Sverige,sveriges försvarsminister peter hultqvist

Den svenske försvarsministern Peter Hultqvist betonar ett fördjupat försvarssamarbete med Finland, vid den årliga försvarskonferensen i Sälen i Sverige.

Hultqvist vill utreda på vilket sätt samarbetet med Finland kunde fördjupas. Enligt honom stabiliserar samarbetet mellan Finland och Sverige läget i Östersjöområdet.

Andra viktiga områden är Gotlands försvar, granskning av Sveriges krigstida organisation och militärkapacitet, förbättra underrättelseverksamheten, cyberattackerna, och att förstärka försvaret överlag.

Hultqvist konstaterade också eftertryckligt att Sverige inte blir medlem i Nato. Han säger att det i en instabil tid är bäst att hålla fast vid den utstakade linjen.

Hultqvist sade också att säkerhetsläget har försämrats. Flyktingsituationen, Rysslandsrelationerna, de populistiska partiernas frammarsch, den osäkerhet som Brexit förorsakar är faktorer som utmanar sammanhållningen inom EU.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Turkiets president Erdoğan får blommor då han återväljs till partiledare för AKP

  Erdoğan utökar sin makt - blev igen ordförande för AKP

  xxx

  Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan tillskansar sig ytterligare makt i och med att han på nytt valdes till ordförande för det styrande partiet AKP. Erdoğan väntas utnämna sina nära allierade till ledande poster inom partiet.

 • USA:s president Donald Trump

  Trump förde med sig fredsbudskap till Saudiarabien

  Trump talade i huvudstaden Riyadh.

  Den amerikanske presidenten Donald Trump mildrade sin retorik betydligt i det tal han höll för muslimska ledare i den Saudiarabiska huvudstaden Riyadh. Trump sade att han bär med sig ett budskap av hopp och kärlek från USA. Han vill att alla länder samarbetar för att bekämpa terrorismen.