Hoppa till huvudinnehåll

Vårterminen i Gammelbacka skola inleddes med frusna vattenrör

Gammelbacka skola och baracker.
Vårterminen i Gammelbacka skolas baracker inleddes med frusna vattenrör, vilket betydde att skolan hade tillgång till färre toaletter än vanligt (arkivbild). Gammelbacka skola och baracker. Bild: Mikael Kokkola/yle gård

Frusna vattenrör i Gammelbacka skolas baracker i Borgå orsakade bekymmer då vårterminen körde igång på måndagen. Problemen åtgärdades under förmiddagen.

- Det borde komma vatten i barackerna nu igen, säger Tony Lökfors, projektingenjör vid Borgå stad, då Yle Östnyland ringer upp under måndag förmiddag.

En ny barackdel, som ska fungera som personalrum för städare och annan personal, har installerats vid skolan.

- I samband med installationen blev det något fel i värmekabeln, som ska se till att vattenledningen inte fryser, berättar Lökfors.

Han säger att väderleken under de senaste dagarna ställde till det.

- När det igen blev varmare ganska snabbt efter att det hade varit ordentligt kallt så frös rören.

Vattenkran.
På måndag morgon kom inget vatten från kranarna i barackerna i Gammelbacka skola (illustrerande arkivbild). Vattenkran. Bild: Yle lavoar

Färre toaletter i bruk till en början

Rektor Johan Öhberg i Gammelbacka skola berättar att problemet med vattenrören i barackerna ledde till att man fick lov att klara sig med färre toaletter under morgonen.

- Vi såg fram emot att få inleda vårterminen utan utmaningar med fastigheterna, men vi är nog fortfarande inne i en fullständig renoveringsfas här, säger han.

Skolan har alltså andra utmaningar än frusna vattenrör för tillfället. När renoveringsprojektet i Gammelbacka skola startade i höstas blev man lovade en ny matsal inför vårterminens start, konstaterar Öhberg.

- Nu har vi fått uppgifter om att matsalen ska vara klar inom februari, så det hoppas vi på.

Nya möbler inför vårterminen

Öhberg säger ändå att många bra saker också har hänt i Gammelbacka skola på sistone.

- Väggar har målats, toaletter har renoverats och det har kommit nya möbler under jullovet.

Öhberg konstaterar att värmen i barackerna skruvades upp under veckoslutet före skolstarten. Det var alltså inte kallt i barackerna när verksamheten igen körde igång.

För tillfället är tre klasser, det vill säga hälften av skolans elever, i baracker. Situationen med Borgåvattnet som måste kokas har inte lett till större bekymmer i skolan.

- Vi har berättat att ingen får dricka kranvatten och staden har hämtat dricksvatten åt oss så det räcker, säger Öhberg.

tre människor på en trappa
Rektor Johan Öhberg vid Gammelbacka skola tillsammans med några elever (arkivbild). tre människor på en trappa Bild: Yle/Erica Vasama rektor för gammelbacka skola

Inga uppgifter om kalla baracker i Borgå

Projektingenjör Tony Lökfors har inte fått uppgifter om att några andra skol- eller daghemsfastigheter i Borgå har haft problem med frusna rör efter jullovet. Han har inte heller fått uppgifter om att baracker skulle ha varit kalla då vårterminen inleddes på måndagen.

- I Haikobrinkens daghem hade en pump som pumpar varmt vatten till golvvärmen av någon orsak stannat, så där hade varit kallt i morse. Men den är på nu igen, säger Lökfors.

Också tidigare har det varit problem med frusna vattenrör eller kalla lokaler efter skolornas långa jullov.

Barn leker med docka på dagis
I Haikobrinkens daghem var det kallt på måndag morgon på grund av en pump som hade stannat (illustrerande arkivbild). Barn leker med docka på dagis Bild: Mikael Crawford/Yle daghem,Dagisbarn,lek (barnlek),leksaker

Har staden ingen person som åker runt och håller koll på fastigheterna under jullovet?

- Det hör till gårdskarlarnas sysslor, men de har ju flera fastigheter på sin nacke. De åker runt också under skolornas lov, men i fredags var det ju helgdag och så kom veckoslutet före skolorna började.

Lökfors konstaterar att man inte har någon anställd som åker runt under veckosluten. Däremot har man en jourhavande som tar emot samtal.

- Den som hade jour under veckoslutet besökte redan då Gammelbacka skola och satte igång reparationsarbetet.

Inga problem med Lovisanejdens högstadiums baracker

Överlag har Borgå stad försökt förbättra situationen när det gäller barackerna, eftersom det har funnits liknande problem i dem tidigare.

- I början av hösten gjorde vi en runda i barackerna och försökte kolla igenom alla vattenrör och de genomföringar som finns för att undvika problem i år. Nu hade det ändå gjorts tilläggsjobb i Gammelbacka skola, som orsakade problem den här gången, säger Lökfors.

I Lovisanejdens högstadium har man inte haft problem med frusna rör i barackerna, och frysa har varken elever eller lärare behövt göra under måndagsmorgonen heller.

- Jag vet att våra vattenrör har isolerats så noga att vi till och med har svårt att få kallt vatten i barackerna, speciellt i lärarrummet. Men det är inget större problem och Lovisa stad känner till det, så jag hoppas på en enkel lösning, säger tf rektor Jutta Angus.

Lovisanejdens högstadium i baracker, skolan utifrån
Lovisanejdens högstadiums baracker har inte haft problem med frusna rör då vårterminen inleddes (arkivbild). Lovisanejdens högstadium i baracker, skolan utifrån Bild: Yle/Carmela Walder lovisanejdens högstadium i baracker,baracker

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland