Hoppa till huvudinnehåll

Fler kvinnor är otrygga i Sverige – många rädda för sexualbrott

En kvinna går förbi en mur med målade kvinnofigurer. Bild: AFP / Lehtikuva brott (juridik),diskriminering,Kvinna,kvinnor,sexualbrott

En av tre kvinnor känner stor otrygghet och många begränsas i vardagen eftersom de är rädda för att gå ut. Det visar en färsk trygghetsundersökning i Sverige.

Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerar årligen en trygghetsundersökning i Sverige. Undersökningen visar att fler invånare är otryggare när de vistas i sitt bostadsområde än tidigare.

Speciellt bland unga och kvinnor har oron ökat. 22 procent av de tillfrågade kvinnorna är oroliga för att utsättas för överfall eller misshandel, jämfört med 8 procent för männen.

Bland kvinnorna har andelen som känner ganska, eller mycket stor otrygghet ökat under det senaste året från 25 till 31 procent.

- Skillnaden mellan kvinnors och mäns otrygghet är inte acceptabel i det samhället som vi vill ha. Men att oron dessutom sticker iväg och ökar som den gör under det senaste året – det tycker jag att är riktigt alarmerande, säger Erik Wennerström, generaldirektör på Brå.

Stor oro för sexualbrott

Wennerström säger att det handlar till stor del om rädsla för sexualbrott. Den faktiska andelen av kvinnor som utsätts för sexualbrott har ökat i Sverige från 1,4 till 3 procent.

Men också uppmärksamheten kring sexualbrott i samhället kan öka oron, säger Wennerström.

Han nämner som exempel den diskussion om sexuella trakasserier som uppstod i Sverige efter omfattande trakasserier under nyårsnatten i Köln i Tyskland. Också på svenska stora publikevenemang som pop- och rockfestivaler, har det varit stort fokus på problemen med unga kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier.

En del väljer att inte gå ut

Rädslan påverkar många kvinnors vardag – 13 till 14 procent av kvinnorna uppger att de inte går ut om kvällarna, på grund av otrygghet.

- För en del av kvinnorna, framför allt bland de yngsta och de äldre tillfrågade, kan det vara så illa att man väljer att inte gå ut om kvällarna. Och då är den en allvarlig inskränkning av den personliga friheten, säger Erik Wennerström.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Sex döda i helikopterkrasch i lavinområdet i Italien

  Helikoptern transporterade skadade skidåkare.

  Sex personer omkom då en räddningshelikopter kraschade på den populära skidsemesterorten Campo Felice i regionen Abruzzo i Italien på tisdagen. Samma ort drabbades förra veckan av en lavin som rasade in i ett hotell.

 • Oh, la la - vilken Oscarsgala det blir i år!

  Bra år för Norden och La La Land.

  Nu är det klart vilka filmer och stjärnor som tävlar om årets gyllene statyetter. Överraskningarna är inte så många - men visst är det roligt att två nordiska filmer finns med i täten och att Mel Gibson plötsligt gör comeback.

 • Syriska flyktingläget hotar bli permanent i Mellanöstern – FN bad om miljarder i Helsingfors

  Syrierna hotar hamna i samma position som palestinierna.

  Inbördeskriget i Syrien har nu pågått lika länge som hela andra världskriget. FN bad under en konferens i Helsingfors om 4,3 miljarder euro för att hjälpa syriska flyktingar både i hemlandet och i de länder som tar emot flest flyktingar. Samtidigt finns det en risk att de syriska flyktingarna blir ett permanent inslag i Mellanöstern, precis som de palestinska flyktingarna.

 • Merkel utmanas av Martin Schulz i Tyskland?

  De tyska socialdemokraternas Gabriel kastar in handduken.

  De tyska socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel ställer inte upp som kandidat för förbundskanslerposten mot Angela Merkel i valet i september.