Hoppa till huvudinnehåll

Fler kvinnor är otrygga i Sverige – många rädda för sexualbrott

En kvinna går förbi en mur med målade kvinnofigurer. Bild: AFP / Lehtikuva brott (juridik),diskriminering,Kvinna,kvinnor,sexualbrott

En av tre kvinnor känner stor otrygghet och många begränsas i vardagen eftersom de är rädda för att gå ut. Det visar en färsk trygghetsundersökning i Sverige.

Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerar årligen en trygghetsundersökning i Sverige. Undersökningen visar att fler invånare är otryggare när de vistas i sitt bostadsområde än tidigare.

Speciellt bland unga och kvinnor har oron ökat. 22 procent av de tillfrågade kvinnorna är oroliga för att utsättas för överfall eller misshandel, jämfört med 8 procent för männen.

Bland kvinnorna har andelen som känner ganska, eller mycket stor otrygghet ökat under det senaste året från 25 till 31 procent.

- Skillnaden mellan kvinnors och mäns otrygghet är inte acceptabel i det samhället som vi vill ha. Men att oron dessutom sticker iväg och ökar som den gör under det senaste året – det tycker jag att är riktigt alarmerande, säger Erik Wennerström, generaldirektör på Brå.

Stor oro för sexualbrott

Wennerström säger att det handlar till stor del om rädsla för sexualbrott. Den faktiska andelen av kvinnor som utsätts för sexualbrott har ökat i Sverige från 1,4 till 3 procent.

Men också uppmärksamheten kring sexualbrott i samhället kan öka oron, säger Wennerström.

Han nämner som exempel den diskussion om sexuella trakasserier som uppstod i Sverige efter omfattande trakasserier under nyårsnatten i Köln i Tyskland. Också på svenska stora publikevenemang som pop- och rockfestivaler, har det varit stort fokus på problemen med unga kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier.

En del väljer att inte gå ut

Rädslan påverkar många kvinnors vardag – 13 till 14 procent av kvinnorna uppger att de inte går ut om kvällarna, på grund av otrygghet.

- För en del av kvinnorna, framför allt bland de yngsta och de äldre tillfrågade, kan det vara så illa att man väljer att inte gå ut om kvällarna. Och då är den en allvarlig inskränkning av den personliga friheten, säger Erik Wennerström.

 • Lysande start i Dubai – Kontinen lätt vidare

  Vann den första matchen i två raka set.

  Henri Kontinen och John Peers hade inga problem att ha sig vidare till den andra omgången i ATP-turneringen i Dubai. Kontinen och Peer slog ut Omar Alawadhi och Amirvala Madanchi i två raka set.

 • Stort intresse för Fastlaskiainen 2017

  Hittills har 28 föreningar anmält sig till tävlingen.

  På fastlagstisdagen är det återigen dags för Studentkårernas traditionella jippo Fastlaskiainen i Vårdbergsparken i Åbo. Yle Åboland inleder uppsnacket inför Fastlaskiainen 2017 med direktsänd radio på tisdag förmiddag klockan 11:30 i Yle Vega Åboland.

 • Fem filurer firar Fallåkers 45-årsjubileum

  Fallåker firar 45 års jubileum med Fem Filurer.

  Fallåker teater i Esbo fyller 45 år och det ska firas med pjäsen Fem filurer. I rollerna ses representanter från det gamla gardet.

Läs också

 • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

  Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

  I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

 • Frihet är att vara oälskad

  Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

  I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Utrikes