Hoppa till huvudinnehåll

Fler kvinnor är otrygga i Sverige – många rädda för sexualbrott

En kvinna går förbi en mur med målade kvinnofigurer.
En kvinna går förbi en mur med målade kvinnofigurer. Bild: AFP / Lehtikuva brott (juridik),diskriminering,Kvinna,kvinnor,sexualbrott

En av tre kvinnor känner stor otrygghet och många begränsas i vardagen eftersom de är rädda för att gå ut. Det visar en färsk trygghetsundersökning i Sverige.

Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerar årligen en trygghetsundersökning i Sverige. Undersökningen visar att fler invånare är otryggare när de vistas i sitt bostadsområde än tidigare.

Speciellt bland unga och kvinnor har oron ökat. 22 procent av de tillfrågade kvinnorna är oroliga för att utsättas för överfall eller misshandel, jämfört med 8 procent för männen.

Bland kvinnorna har andelen som känner ganska, eller mycket stor otrygghet ökat under det senaste året från 25 till 31 procent.

- Skillnaden mellan kvinnors och mäns otrygghet är inte acceptabel i det samhället som vi vill ha. Men att oron dessutom sticker iväg och ökar som den gör under det senaste året – det tycker jag att är riktigt alarmerande, säger Erik Wennerström, generaldirektör på Brå.

Stor oro för sexualbrott

Wennerström säger att det handlar till stor del om rädsla för sexualbrott. Den faktiska andelen av kvinnor som utsätts för sexualbrott har ökat i Sverige från 1,4 till 3 procent.

Men också uppmärksamheten kring sexualbrott i samhället kan öka oron, säger Wennerström.

Han nämner som exempel den diskussion om sexuella trakasserier som uppstod i Sverige efter omfattande trakasserier under nyårsnatten i Köln i Tyskland. Också på svenska stora publikevenemang som pop- och rockfestivaler, har det varit stort fokus på problemen med unga kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier.

En del väljer att inte gå ut

Rädslan påverkar många kvinnors vardag – 13 till 14 procent av kvinnorna uppger att de inte går ut om kvällarna, på grund av otrygghet.

- För en del av kvinnorna, framför allt bland de yngsta och de äldre tillfrågade, kan det vara så illa att man väljer att inte gå ut om kvällarna. Och då är den en allvarlig inskränkning av den personliga friheten, säger Erik Wennerström.

 • Klocka på skolvägg i rödtegel.

  Beslut om svenska skolnätet i Esbo skjuts upp

  En invånarkväll skulle ordnas på onsdag, men den inhiberas.

  Beslutet om framtiden för det svenska skolnätet i Esbo skjuts upp. Planen var att ordna en invånarkväll om skolnätet på onsdag, men nu meddelar Svenska bildningstjänster att invånarvkällen är inhiberad.

 • Snö på strandgräset.

  Snöfall på kommande - håll vinterdäcken på

  Ingen vår under de närmaste dagarna.

  Snöslask och snöfall gör vägarna opålitliga under de närmaste dagarna. Väglaget är dåligt natten till tisdag i Egentliga Finland, Nyland och Egentliga Tavastland på grund av snöfall och snöblandat regn.

 • lunchportion med potatis och köttfärssås

  Pargasstyrelsen remitterade förslag om att låta Arkea ta över kosthållet

  Pargasstyrelsen remitterade förslag om stadens kosthållning.

  Stadsstyrelsen i Pargas remitterade enhälligt förslaget om huruvida bolaget Arkea tar över kosthållet i staden från och med augusti. Det blir nya fullmäktige som får sista ordet i frågan, säger styrelseordförande Mikael Holmberg (SFP).

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes