Hoppa till huvudinnehåll

Han ska spela Koskela i Okänd soldat i Harparskog

Skådespelaren Martin Bahne
Martin Bahne har fått rollen som Koskela i Okänd soldat. Skådespelaren Martin Bahne Bild: Nina Ahtola / Fotofabriken Martin Bahne,Okänd soldat (roman),Okänd soldat,Okänd soldat (1955 film),Okänd soldat (1985 film),Harparskoglinjen,okänd soldat i harparskog

Det är nu klart vilka som ska stå på scenen i pjäsen Okänd soldat i Harparskog i Ekenäs. Totalt involveras ett tjugotal proffs- och amatörskådespelare i produktionen.

Det är Martin Bahne som spelar huvudrollen Koskela. Bahne har tidigare varit med i krigsfilmer så som Gränsen 1918 och Framom främsta linjen.

- Det är en saftig utmaning att få spela Koskela, säger Bahne. Koskela är ganska tystlåten och passiv i pjäsen och han representerar 20-30 år av torparkamp och inbördeskrig och ska med sin habitus representera det som varje läsare/tittare borde ta med sig ur berättelsen.

Joonas Heikkinen spelar Rokka, Carl Alm spelar Lammio och Willehard Korander gestaltar Hietanen. Berättarrösten som kommer att ledsaga publiken genom pjäsen tillhör teaterveteranen Birgitta Ulfsson.

Eftersom pjäsen är så känd konstaterar Willehard Korander som spelar Hietanen att karaktärerna är bekanta för publiken.

- Hietanen är en spelevink som försöker se optimistiskt på alla situationer och kanske vet att han kan påverka andra genom att hålla ett gott humör, säger han.

Han tror att pjäsens personligheter har olika mekanismer för att skydda sig i svåra situationer.

Skådespelarna Joonas Heikkinen, Martin Bahne, Carl Alm och Willehard Korander.
Från vänster skådespelarna Joonas Heikkinen, Martin Bahne, Carl Alm och Willehard Korander. Skådespelarna Joonas Heikkinen, Martin Bahne, Carl Alm och Willehard Korander. Bild: Nina Ahtola / Fotofabriken Martin Bahne,Okänd soldat (roman),Okänd soldat,Okänd soldat (1955 film),Okänd soldat (1985 film),Harparskoglinjen,okänd soldat i harparskog

På svenska, västnyländska och finska

Alla spelar både på svenska och på finska.

- Det blir kul att se hur språket påverkar det vi kommit överens om att ska ske. Det måste vara på ett annat sätt eftersom språket är en stor del av scenkonsten, säger Korander.

Linnas karaktärer talar också dialekt. I den svenska översättningen blir dialekten en mustig västnyländska.

- Det blir kul att få släppa loss. Språk för mig är en ganska komplicerad grej i och med att jag är tvåspråkig, har en dialekt som grund men främst har bott och jobbat med teater i Helsingfors.

Pjäsen har inte tidigare spelats på svenska.

- Kanske vi är fria genom att det är på svenska? Folk kanske inte har så mycket förväntningar. På svenska är vi de som kan sätta en grund för hur de kan vara. På finska är det en annan sak, säger Korander.

Spelas i autentisk miljö

Den finländska klassikern Okänd soldat sätts upp i autentisk krigsmiljö invid försvarslinjen över Hangö udd. Pjäsen är en del av det officiella firandet av Finlands hundraårsjubileum.

Försvarslinjen på Hangö udd. På bilden är det vinter och den så kallade Harparskoglinjen är täckt av snö.
Vid den så kallade Harparskoglinjen finns 3,8 kilometer pansarvagnshinder. Försvarslinjen på Hangö udd. På bilden är det vinter och den så kallade Harparskoglinjen är täckt av snö. Bild: Yle/Minna Almark Harparskoglinjen,försvarslinjer,skogar,harparskog

Uppsättningen är unik eftersom det är första gången som pjäsen spelas på svenska. Totalt ges 25 föreställningar. Av dem spelas 15 på svenska och 10 på finska.

Pjäsen bygger på den tolkning av Väinö Linnas roman som gjordes för Pyynikki i Tammerfors år 1966. Den svenskspråkiga översättningen är gjord av Lena Selén och Berndt Gottberg från Ingå.

- Det är ju en fin roman om en tragisk händelse i Finlands historia. En historia med ett fint persongalleri, med humor och en enorm mängd pacifism och värme, funderar Martin Bahne.

Läktaren för 800 åskådare tar form

Vid den så kallade Harparskoglinjen finns 3,8 kilometer pansarvagnshinder. Linjen byggdes år 1940 som skydd mot den sovjetiska marinbasen. Försvarslinjen bestod av bland annat 46 betongbunkrar och lika många korsur, 113 öppna maskingevärsnästen och 70 kanonställningar.

- Jag tror att miljön kommer att tillföra ett extra lager, en känsla av autenticitet. Publiken besöker ju ett museum som vi skådespelare sedan förkroppsligar, säger Bahne.

Läktaren för friluftspjäsen Okänd soldat i Harparskog i Hangö håller på att byggas.
Över 800 personer ska rymmas på läktaren i Harparskog. Läktaren för friluftspjäsen Okänd soldat i Harparskog i Hangö håller på att byggas. Bild: Yle/Minna Almark Harparskoglinjen,läktare,harparskog

För tillfället byggs läktaren för över 800 åskådare i skogen invid Harparskoglinjen.


Rättelse 10.1 klockan 17:49 : Harparskog i Hangö ändrat till Harparskog i Ekenäs.

Läs också