Hoppa till huvudinnehåll

Hör barn hemma i första klass?

Miljögranskning av luftfartsverket Finavia
Många vill ha lugn och ro uppe i det blå. Miljögranskning av luftfartsverket Finavia Bild: YLE smältpunkt

Ett barn som skriker så svetten rinner på föräldern. En medpassagerare som vill ha lugn och ro. Båda har betalt biljett för första klass. Men har de samma rätt att sitta där?

Det var på en flygning mellan New York och Los Angeles som den amerikanska modebloggaren Arielle Charnas blev ombedd att flytta längst bak i planet med sin skrikande nio månaders dotter efter att medresenärer hade klagat. Efter resan kommenterade Charnas det som hänt på Instagram och över 2200 kommenterar har hittills rullat in.

En del anser att det är självklart att man har rätt till det man betalar för, andra menar att det borde finnas barnfria zoner på flygplan. Själv ifrågasätter Charnas flygbolagets agerande och frågar sig om inte barnet också stör de som reser i andra klass.

Bebisar hör inte hemma i första klass

En del flygbolag tillåter inte barn under en viss ålder att flyga första klass. Peter Hekkala har arbetat i tolv år som steward, och han tycker att det är en bra lösning.

- Speciellt när det gäller bebisar. De passagerare som jag talat med säger att orsaken till att de betalar ett högre pris är att de vill ha lugn och ro och då ska de få det. Barn är barn och barn vill röra på sig, inte sitta stilla på ett ställe länge. De vill gå omkring, men det inte meningen att de ska göra det just på den plats där folk betalar för lugn och ro, säger Hekkala.

Flygtips med barn

Att flyga långt med småbarn är inget problem tycker Hekkala, men det gäller att planera resan väl. Framför allt barn som mellan tre och fyra år gamla är utmanande eftersom de inte orkar sitta stilla länge. Därför är det bra att göra av med överloppsenergi innan flygresan.

- I dagens läge tar många med plattor och barnen kan kolla på barnfilmer och spela. Jag tror att alla barn tycker om att rita, så ett pappersblock med pennor är bra att ta med och det lugnar också ner dem mycket. Det är också en god idé att ta med snacks om det dröjer innan maten serveras. På så vis undviker man att barnen bli hungriga och nervösa.

Dålig kontakt största problemet

Under sina tolv år som steward har Hekkala märkt att det största problemet med barnfamiljer är att många föräldrar saknar god kontakt med och kännedom om sina barn.

- I familjer där föräldrarna jobbar mycket och inte spenderar tid med sina barn kan man se att föräldrarna saknar kontroll över barnen. Ibland känns det som om flygpersonalen kan hjälpa barnet bättre, men det är inte ofta dessa fall är aktuella.

Inför en resa är det många som tvingas jobba hårt för att ha möjlighet att vara lediga. Det kan bidra till att det finns mycket stress och förväntningar med i bilden.

- Människor är inte alltid så lugna, och det hjälper ju inte alltid situationen. Först behöver man lugn och ro, säger Hekkala.

Konfliktmedling i luften

Då det uppstår konflikter under en flygning är det bäst att flytta på passagerarna.

- Det beror på konfliktens nivå. Ofta räcker det att diskutera, men hjälper det inte brukar vi ge en muntlig varning och därefter byter vi sittplatser, säger Hekkala.

Kabinpersonalen har en policy för hur de hanterar besvärliga situationer, men inte när det gäller familjer med barn.

- Det finns inga färdiga case på hur vi sköter barn och barnfamiljer. Alla småbarn och familjer är olika och människor beter sig på olika sätt.

Vad tycker du? Får barn skrika på flygplan eller borde barnfamiljer ha egna zoner?

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP