Hoppa till huvudinnehåll

Oro för trängsel i ASA-huset efter Handelshögskolans inflyttning

Lunch vid Café Fänriken i Åbo Akademi.
Det kan bli trångt i lunchkaféerna i akademikvarteren framöver. Lunch vid Café Fänriken i Åbo Akademi. Bild: Yle/Christoffer Kaski Åbo Akademi,restaurang,cafe fänriken

Denna vecka kör vårterminen igång för många studerande. Nytt för denna termin är att huset på Henriksgatan där Handelshögskolan har hållit till ska renoveras och följaktligen har ekonomistudenterna flyttat in i ASA-huset.

Flytten är bland annat en följd av att ÅA försöker skära ner på de höga fastighetskostnaderna.

Eftersom det är många som studerar vid Handelshögskolan uppstår nu en oro för ifall ASA-huset är tillräckligt stort för att rymma alla studenter. Sedan tidigare finns bland andra samhällsvetarna i huset.

Matilda Holmström, som studerar offentlig förvaltning för andra året, är orolig över utrymmesbristen. I synnerhet i biblioteket i ASA-huset.

- Jag är nog lite orolig för att det ska bli trångt med tanke på biblioteket, självstudieplatser och datasalar, säger hon.

Matilda Holmström i ASA-huset.
Matilda Holmström tror det kan bli trångt om saligheten i framtiden. Matilda Holmström i ASA-huset. Bild: Yle/Christoffer Kaski studerande,asa-huset

Peik Havunta, som studerar vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi för andra året och således är en av de nyinflyttade studenterna, säger att han nog tror att det kommer att finnas utrymme för alla.

- Visst tror jag det blir trängre än vad vi är vana vid, men jag tror nog att det kommer bli bra i slutändan, säger han.

Peik Havunta.
Peik Havunta säger att det kan bli trängre än han är van vid. Peik Havunta. Bild: Yle/Christoffer Kaski studerande,asa-huset

För små utrymmen

Tua Henriksson är utbildningskoordinator vid fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi. Hon och hennes medarbetare har arbetat hårt med att pussla ihop utrymmesbokningar för att få allt att gå ihop.

- Mina medarbetare har jobbat bra för att få pusslet att gå ihop, så jag tror nog att den här våren ska gå någorlunda bra, säger hon.

Det största problemet de stött på är att auditorierna i ASA-huset inte är stora nog att rymma så stora grupper av studerande som vissa kurser inom ekonomutbildningen har.

- Vi blev av med ett av de största utrymmena i Hanken som rymde 120 personer. Nu har vi bara plats för ungefär 100 och mindre, säger hon.

Också den fasta inredningen i många utrymmen utgör ett problem. Lösa bord och stolar hade kunnat underlätta för fler studerande att rymmas in i auditorierna.

- Vi har försökt möblera om vissa utrymmen så att de skulle ha lösa bord och stolar i stället för fast inredning. Det underlättar mer flexibel undervisning och även grupparbeten, säger Henriksson.

Långa köer också på lunchrestaurangerna

Eftersom Handelshögskolans byggnad nu gapar tom har också en av lunchrestaurangerna i akademikvarteren, Café Hanken, nu stängt. Det medför att trycket på de övriga lunchrestaurangerna ökar. I synnerhet i rusningstid kan det råda utrymmesbrist och köerna kan bli långa.

Patrik Lindström, restaurangchef för både Café Fänriken och Café Arken, säger att det alltid är svår att uppskatta hur många som besöker lunchrestaurangerna under första veckan.

- Vi får helt enkelt se vad som händer i framtiden, säger Lindström.

Patrik Fellman, verkställande direktör vid Åbo Akademis studentkår tror däremot att flytten kommer att märkas.

- Det är nog så att flytten kommer att öka trycket på Café Fänriken, i ASA-huset. Men också i Café Arken, som ligger en bit bort, kommer den ökade mängden studenter att märkas, säger Fellman.

Därför har man nu vidtagit förebyggande åtgärder.

- Vi kommer att placera ut bord och stolar utanför restaurangerna både i Arken och i Fänriken, säger Lindström.

Enligt Fellman kommer bland annat garderobsutrymmet utanför Fänriken att göras om och extra bord och stolar kommer att sättas in i stället.

- Därigenom får vi ungefär 25-30 extra platser på båda restaurangerna, säger han.

Också Café Gadolinia kommer att få ett ansiktslyft. Fellman säger att de bord som tidigare stod i Café Hanken nu kommer att placeras i Gadolinias nedre våning och där finnas till både som hjälp i rusningstid och som plats för självstudier övriga tider.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland