Hoppa till huvudinnehåll

Överläkare om influensavågen: Det kan komma en ny epidemi

Kvinna med influensa.
Kvinna med influensa. Bild: Lehtikuva influensa,snuva

Den värsta influensaepidemin verkar nu vara över, säger Hanna Nohynek som är överläkare för vaccinationsprogrammet vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Nohynek säger att THL:s statistik visar att största delen av Finland ännu upplever en influensavåg.

- Men i den öppna hälsovården ser man att de influensarelaterade besöken klart har sjunkit. Till registret över smittsamma sjukdomar kommer informationen lite senare, så på basis av det vågar jag ännu inte säga hur mycket de har minskat, säger Nohynek.

Enligt Nohynek räcker den värsta influensaepidemin vanligtvis 2-4 veckor och den tiden har redan överskridits.

Asko Järvinen, som är överläkare vid HUCS klinik för infektionssjukdomar, säger att att smittan inte ökat på basis av statistiken från förra veckan.

- I HNS-området ser det ut som att den värsta epidemin redan är över. Skolstarten kan ändå få influensaepidemin att ta fart igen, säger Järvinen.

Trots att det värsta ser ut att vara förbi, så fortsätter influensan ännu i hela landet i flera veckor.

- Efter den första influensasäsongen kan det komma ytterligare en influensaepidemi som vanligen orsakas av B-viruset, säger Järvinen.

Småbarn dör sällan av influensa

Fram till förra veckan hade 21 personer dött i årets influensa. Enligt Hanna Nohynek vid THL dör ungefär 500-2000 personer i influensa per säsong.

Nohynek säger att dödsfall på grund av infektioner i luftvägarna är ovanliga hos små barn och oftast ligger någon grundsjukdom bakom i sådana fall.

Oftast är det äldre personer med någon grundsjukdom som dör i influensa. Bland personer i arbetsför ålder är influensadödsfall ovanliga; i de fallen hittas ofta också någon bakomliggande grundsjukdom.

- Men visst finns det också fall där en frisk persons kropp av någon orsak överreagerar och att personen dör av antingen influensa eller någon följdsjukdom, såsom lunginflammation, säger Nohynek.

Hanna Hanhinen, Yle uutiset / Linn Karlsson

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes