Hoppa till huvudinnehåll

Polisen i Sverige får rekordmånga anmälningar om krigsbrott

Barn i den krigshärjade staden Aleppo den 19 september 2013.
Barn i den krigshärjade staden Aleppo den 19 september 2013. Bild: EPA/JM LOPEZ aleppo

Ifjol fick den svenska polisen rekordmånga anmälningar om misstänkta krigsbrott, rapporterar Sveriges Radio. Största delen av anmälningarna gäller Syrien.

Den svenska polisens Krigsbrottskommission fick 63 anmälningar om krigsbrott ifjol, jämfört med 40 år 2015. Största delen av anmälningarna gällde Syrien.

– Mycket tyder på att siffran ökade stadigt efter den stora inströmningen av flyktingar vi hade under sommaren och hösten 2015. Då har ju också tips från allmänheten ökat, men också anmälningar från Migrationsverket eftersom de hanterar fler ärenden och då ökar informationsflödet hos dem, säger Patricia Rakic Arle som är gruppchef för Krigsbrottskommissionen till Sveriges Radio.

Krigsbrottskommissionen får också information av utländska myndigheter om misstänkta krigsförbrytare som kan befinna sig i Sverige. Kommissionen bedriver också själv viss spaningsverksamhet på internet.

Förbrytarna lägger själva ut bevis på nätet

Krigsbrottskommissionen började arbeta år 2008. Genom internationella konventioner har Sverige förbundit sig att spåra upp och utreda misstänkta krigsbrott, till exempel folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Tidigare har de flesta fallen handlat om brott som har begåtts för länge sedan, till exempel i det forna Jugoslavien eller i Rwanda. Då har allt bevismaterial varit muntliga skildringar av överlevande och ögonvittnen.

– Nu kan vi se att vi hittar bevisning på nätet, i sociala medier, personer som begår krigsförbrytelser lägger ut bilder och bevisning på nätet över sina egna brott, säger Patricia Rakic Arle.

Krigsbrottskommissionen har för tillfället 23 öppna förundersökningar. Kommissionen har tidigare haft åtta utredare, men ifjol fick man yttetligare sex till.

Sorg i Bosnien och Hercegovina. Minnesceremoni i juli 2014.
Sorg i Bosnien och Hercegovina. Minnesceremoni i juli 2014. Sorg i Bosnien och Hercegovina. Minnesceremoni i juli 2014. Bild: EPA/FEHIIM DEMIR krigsförbrytelser,Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien,Srebrenica,Bosnien och Hercegovina

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes