Hoppa till huvudinnehåll

Sandvik i Åbo rekryterar stort - "ett positivt problem"

Fabriksanställd svetsar på Sandviks fabrik i Åbo.
Fabriksanställd svetsar på Sandviks fabrik i Åbo. Bild: Yle/ Dmitri Volgin fabriksarbete

Behovet av arbetskraft är stort inom industrin i Åbotrakten. Det är frågan om ett positivt problem, konstaterar man vid Sandviks fabrik i Åbo. Fabriken rekryterar ny personal som bäst.

Det går bra för gruvindustrin just nu. Värdet på vissa metaller har ökat och i och med det har också efterfrågan på gruvmaskiner ökat. Det här märks på Sandviks fabrik i Åbo, som fördubblar kapaciteten. I höstas rekryterade man 50 personer och ytterligare 100 personer ska anställas inom kort. I nuläget jobbar cirka 500 personer på fabriken.

Anställd jobbar med gruvmaskin på Sandviks fabrik i Åbo.
Anställd jobbar med gruvmaskin på Sandviks fabrik i Åbo. Bild: Yle/ Dmitri Volgin dumper

- Det är bra att det finns ett stort behov av våra maskiner. Det är ett tecken på att det görs saker av kvalitet här i Finland och i synnerhet i Åbo. Vi har ett behov av att fördubbla kapaciteten och i och med det också anställa mer folk. Det säger Mats Eriksson, produktområdeschef för load and haul vid Sandvik.

Enligt Eriksson försöker fabriken anställa nytt folk inom ett par månader. En process som är ett stort, men positivt problem för tillfället för fabriken, konstaterar Eriksson.

Behovet av arbetskraft är stort

De gruvmaskiner som tillverkas i Åbo exporteras till olika delar av världen, främst till länder på södra halvklotet. Men efterfrågan på gruvmaskiner har också ökat exempelvis i Nordamerika.

Eriksson tror att Sandvik kommer att lyckas med rekryteringen, trots att behovet av metallarbetare är stort i Åboregionen just nu.

Fabriksanställd på Sandviks fabrik i Åbo.
Fabriksanställd på Sandviks fabrik i Åbo. Bild: Yle/ Dmitri Volgin gruvmaskin

- Jag tror att Sandvik är en ganska omtyckt arbetsplats. Största problemet har varit att sprida nyheten om att vi behöver så mycket nytt folk. Men jag tror att vi hittar rätt folk, säger Eriksson.

Suget efter arbetskraft är stort just nu, då både Åbovarvet och bilfabriken i Nystad anställer folk. Enligt Eriksson är det här positivt, eftersom det betyder att allt fler söker sig till Åbotrakten efter jobb. Fler utbildningsplatser inom branschen behövs, men också en fungerande infrastruktur för att locka inflyttare, säger Eriksson.

- Absolut behövs det fler utbildningsplatser. Men man måste kolla på hela strukturen. Det är frågan om fungerande busslinjer, bostäder, skolor för barn. Det behövs annat också för att få rätt arbetskraft hit.

Två fabriksanställda på Sandviks fabrik i Åbo.
Två fabriksanställda på Sandviks fabrik i Åbo. Bild: Yle/ Dmitri Volgin fabriksarbete,mineralutvinningsindustri

Nu då kapaciteten vid Åbofabriken ökar märkbart, så innebär det också mer jobb för de underleverantörer i Åbotrakten som Sandvik samarbetar med.

- Det är helt klart att kapaciteten i den här fabriken inte enbart räcker till, utan vi måste också öka på kapaciteten via underleverantörer. Det är ett positivt tecken för dem också och de har ett stort behov att öka på deras kapacitet, fortsätter Eriksson.