Hoppa till huvudinnehåll

Statsbolaget Fortum räddade konkursklart bolag - Sipiläs barn bland ägarna

Statsminister Juha Sipilä.
Statsminister Juha Sipilä. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press politik,Juha Sipilä,Finlands statsminister,Centern i Finland,politiker i Finland

Statsbolaget Fortum räddade ett konkursfärdigt teknologiföretag som ägdes av statsminister Juha Sipiläs (C) barn. Sipilä var vid tidpunkten ansvarig för statens ägarstyrning, uppger Yle Uutiset

Fortum investerade under hösten 2016 flera miljoner euro i företaget Chempolis som utvecklar processer kring biobränsleförädling.

Statsminister Sipilä är tidigare delägare och rådgivare i företaget Chempolis. Statsbolaget Fortum blev hösten 2016 huvudägare i företaget.

Sipilä har tidigare ägt en del av Chempolis, och numera hör Sipiläs barn till ägarna via sitt investeringsbolag Fortel Invest.

Flera miljoner i statsstöd

Företaget har fått miljoner euro i statsstöd sedan år 1997, men den bioförädlingsteknologi som företaget utvecklat har inte kunnat nyttjas i kommersiell produktion.

Chempolis har under de senaste åren befunnit sig i svårt ekonomiskt trångmål. Läget förbättrades i oktober 2016 då statsbolaget Fortum investerade drygt sex miljoner euro i Chempolis.

I samma veva investerade den privata fonden Taaleri Kiertotalous cirka fyra miljoner euro i företaget.

Fortum är ett börsbolag men staten äger 50,7 procent av det. Om ägarstyrningen svarar statsminister Sipilä, som i början av regeringsperioden sommaren 2015 tog ägarstyrningen på sitt ansvar - något som är ovanligt för en statsminister.

Vanligtvis är det någon annan minister i regeringen som ansvarar för statens ägarstyrning.

Vid samma tider började Fortum förbereda en investering i det konkursmogna Chempolis.

Investeringen förverkligades i oktober 2016 och därigenom blev Fortum största ägare i Chempolis med en andel på 34 procent.

Sipiläs barn äger fem procent av företaget via sitt investeringsbolag Fortel Invest.

Den stabila ägarens, Fortums, miljoner kom vid ett för Chempolis kritiskt skede. I slutet av år 2015 hade företagets styrelse konstaterat i sin årsberättelse att företagets tillgångar inte längre kommer att räcka för behoven för hela år 2016.

Enligt revisorn är företagets ekonomi i så dåligt skick att man "på ett betydande sätt" kan ifrågasätta företagets möjligheter att fortsätta med sin verksamhet.

Sipiläs vän, affärsmannen Juha Hulkko, äger tio procent av Chempolis.

Statsminister Juha Sipilä har inte kommenterat frågan för Yle under dagen, däremot gör han det i kväll, tisdag, i programmet A-studio i Yle TV1 kl. 21.00.

Den ursprungliga artikeln är skriven av Jarmo Liski och Jyri Hänninen/Yle Uutiset